Žive u nadi
24

Palestinci se osjećaju malo optimističnije po pitanju prekida vatre u Gazi: "Drugačije je nego ranije"

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mansour Shouman, stanovnik Gaze koji je proživio rat u Rafahu i Khan Younisu, rekao je za Al Jazeeru iz turskog Istanbula da se "palestinski narod unutar Gaze i izvan nje osjeća malo optimističnije" u pogledu pregovora o prekidu vatre održanih u Dohi.
"Izvori bliski palestinskom pregovaračkom timu govore nam da su postali blaži po nekim tačkama koje su sprečavale napredak pregovora", rekao je on.

On kaže da se te tačke konkretno odnose na pitanje oslobađanja talaca.

"Tačke uključuju oslobađanje izraelskih vojnika koji su zarobljeni sedmog oktobra u zamjenu za dugoročni prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz cijele Gaze i otvaranje svih granica", dodao je.

Naglasio joj je da do sada nisu postignuti nikakvi pomaci, ali da atmosfera kakva sada vlada daje malo nade narodu u Gazi.

"Pregovori još nisu rezultirali nikakvim sporazumima, ali stvari su definitivno mnogo optimističnije nego što su bile ranije", zaključio je Shouman.

Inače, sinoć se pojavila vijest da je palestinska grupa Hamas obavijestila svog saveznika Hezbolaha da je pristala na prijedlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze i vođa S Hezbolaha ayyed Hassan Nasrallah je pozdravio taj korak, tvrdi Reuters.

Ali, uz određene uslove. Naime, iz Hamasa da je upravljanje Pojasom Gaze isključivo palestinska stvar.