Sveti mjesec muslimana
83

Palestinci u Gazi ramazan dočekali u nehumanim uslovima: Ne vidi se niko s radošću u očima

L. S.
Foto: X
Foto: X
Sveti muslimanski mjesec ramazan brojni Palestinci su dočekali u ruševinama dok kolaps pregovora o prekidu vatre ne ostavlja nadu da će se ubrzo vidjeti kraj petomjesečnog rata između Izraela i Hamasa.

Tradicionalne molitve su održane napolju usred ruševina, a pojedini su okačili lampice i ukrase na prepune šatorske kampove gdje su pobjegli iz ratom zahvaćenih područja.

Ipak, nije bilo puno toga za slaviti nakon pet mjeseci rata koji je ubio više od 30.000 Palestinaca i ostavio veći dio Gaze u ruševinama.

"Ne vidite nikoga sa radošću u očima. Svaka porodica je tužna. Svaka porodica ima mučenika", rekao je jedan od izbjeglih, Sabah al-Hendi za AP.

Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat su se nadali da će posredovati u prekidu vatre uoči radosnog mjeseca posta. Sporazum bi uključivao oslobađanje desetina izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika te ulazak velike količine humanitarne pomoći, ali su razgovori zaustavljeni prošle sedmice.

Hamas traži garancije da će svaki takav sporazum dovesti do okončanja rata, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao da će nastaviti ofanzivu do "potpune pobjede" protiv militantne grupe i oslobađanja svih preostalih talaca.