Snažna poruka
167

Palestinski predsjednik najavio da dolazi u Gazu: "Idem tamo makar i poginuo"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je danas kako želi da otputuje u Pojas Gaze sa svim članovima palestinskog vodstva i pozvao na siguran pristup trenutno opkoljenom pojasu.

U obraćanju održanom u četvrtak pred turskim parlamentom u Ankari, u prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, svjetskih čelnika i glavnog sekretara UN-a, Abbas je pozvao svjetske čelnike da posjete Gazu.

"Pobjeda ili šehadet! Želim objaviti cijelom svijetu da ću ići u Gazu sa svom svojom braćom i sestrama u palestinskom vodstvu. Ići ću protiv neprijateljstva koje ne poznaje granice, čak i ako poginem. Moj život nije vrijedan života nijednog djeteta u Gazi", poručio je Abbas.

Naveo je da nakon posjete Gazi planira otputovati u Jerusalem.

Abbas je naglasio da je pravi cilj Izraela iza trenutnog napada na Gazu, Zapadnu obalu i Jerusalem iskorijeniti palestinsku prisutnost iz njihove domovine i ponovno prisilno raseliti Palestince, cilj za koji insistira da nikada neće biti postignut bez obzira na njihove napore .

"Dolazim vam noseći bol i nade našeg palestinskog naroda koji je izdržao veliku patnju i neprekidnu katastrofu od 1948. godine, suočavajući se sa zločinima okupacije i nedostatkom međunarodne pravde, dok se čvrsto držao svoje zemlje, nacije, svetih mjesta, i njihova nacionalna prava", rekao je Abbas.

Abbas je izrazio svoju frustraciju šutnjom međunarodne zajednice pred svakodnevnim masakrima koje su počinile izraelske snage, uključujući masakr u školi Al-Tahaddi, koji je rezultirao s više od stotinu žrtava.

Ponovno je potvrdio da je Gaza sastavni dio ujedinjene palestinske države.

"Neće biti države u Gazi bez Gaze, a naš narod neće biti slomljen ili se predati. Ponovno ćemo izgraditi Gazu i izliječiti rane našeg naroda uz pomoć naših arapskih i islamskih naroda i slobodnih ljudi u svijetu. Naša nezavisna palestinska država s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom bit će ostvarena, bez obzira na to koliko dugo treba ili žrtve.", kazao je Abbas.

Također je pohvalio Tursku, pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, za, kako je rekao, principijelan i hrabar stav u obrani legitimnih prava palestinskog naroda na slobodu i neovisnost.

Abbas je izrazio svoju zahvalnost turskim strankama i organizacijama civilnog društva koje su osudile zločine počinjene okupacijom nad palestinskim narodom, njihovom zemljom i njihovim svetim mjestima.

"Uvelike se oslanjamo na podršku naše turske braće, koji su pitanje Jerusalema i Palestine postavili kao svoju centralnu stvar", zaključio je Abbas.