Pandemija koronavirusa mogla bi udvostručiti broj ljudi koji svakodnevno gladuju
Unilever, Nestle i PepsiCo, zajedno sa organizacijama poljoprivrednika, Fondacijom UN-a, akademicima i grupama civilnog društva, pisali su svjetskim liderima, pozivajući ih da drže granice otvorene za trgovinu kako bi se pomoglo najugroženijim kategorijama društva, te da ulažu u ekološki održivu proizvodnju hrane, piše Guardian.
Prehrambene kompanije pozivaju vlade da poduzmu hitne koordinirane akcije kako bi se spriječilo da se pandemija Covid-19 pretvori u globalnu krizu za hranom. Kako kažu, kjučno je puteve trgovine držati otvorenima, kao i ulagati u lance opskrbe hranom i zaštitu poljoprivrednika u razvijenom svijetu, kao i zemljama u razvoju.
Međutim, nije poduzeto mnogo kako bi se zajednički djelovalo. Iako su žetve dobre i proizvodi se dovoljno hrane da bi se nahranio svijet, organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu sve se više brine da bi izvozne restrikcije ili tarife nekih vlada mogle stvoriti nestašice.
Smanjeno kretanje ljudi zbog uvedenih zabrana također prijeti stvaranjem nestašice poljoprivrednih dobara, i to u ključno doba godine za mnoge usjeve, upozoravaju zvaničnici prehrambene industrije.
"Raste rizik od većih prekida u snabdijevanju hranom u narednim mjesecima, posebno za zemlje u subsaharskoj Africi", naveli su zvaničnici prehrambene industrije u svom pismu svjetskim liderima zemalja G20.
Luke i granice moraju biti otvorene za trgovinu hranom, poručuju oni, a velike zemlje koje izvoze hranu "moraju jasno dati do znanja da će i dalje u potpunosti opskrbljivati međunarodna tržišta i kupce".
Poslovni lideri također ističu da se moraju uložiti napori u lokalnu proizvodnju hrane, pri čemu će se poljoprivrednici tretirati kao ključni radnici u lancu prehrane. S tim u vezi, zvaničnici prehrambene industrije pozivaju da se malim poljoprivrednicima omogući pristup povoljnim kreditima kako bi nastavili s proizvodnjom.
"Dok ljudi gube posao ili im se smanjuju plaće, glad će se vjerovatno povećavati. Ne bi bilo teško zamisliti scenarij u kojem će se udvostručiti broj ljudi koji svakodnevno gladuju, uz ogroman rizik od povećane neuhranjenosti i zastoja razvoja djece", upozorile su prehrambene kompanije.