Zatvorene dvije trake
70

Panika u Hamburgu zbog Marburg virusa, zbog dvije potencijalno zaražene osobe evakuisan voz

N. Ž.
Željeznička stanica u Hamburgu (Foto: EPA-EFE)
Željeznička stanica u Hamburgu (Foto: EPA-EFE)
Policija u Hamburgu je naredila hitnu evakuaciju voza koji je stigao iz Frankfurta zbog sumnje da su dvije osobe u ovom vozilu zaražene Marburg virusom.

Kako pišu njemački mediji, putnici su se zabrinuli zbog toga što je su neimenovani student i njegova djevojka razvili simptome koji su ličili na prehladu.

Policija je odmah reagovala te evakuisala voz, te zatvorili dvije trake unutar hamburške stanice. Uskoro su na mjesto događaja došli i vatrogasci kako bi pružili dodatnu podršku.

Prema navodima Bilda, 26-godišnji student medicine je u Njemačku stigao iz Ruande, gdje je bio u kontaktu s pacijentom, za kojeg se kasnije ispostavilo da je zaražen virusom Marburg.

Ruanda, zemlja u istočnoj Africi, se trenutno bori s velikim brojem slučajeva zaraze ovim virusom. Prema podacima ministarstva zdravlja ove države, osam osoba je preminulo od virusa od prošle nedelje, dok je 26 slučajeva potvrđeno.

Marburg virus uzrokuje groznicu sa simptomima koji uključuju konvulzije, krvavo povraćanje i dijareju, a stopa smrtnosti može dostići do 88 posto, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ljudi se zaražavaju kontaktom s tjelesnim tečnostima zaraženih osoba.

Student i njegova devojka su prebačeni u bolnicu koja se specijalizuje za tropske bolesti. Njihova prtljaga je oduzeta.