Problem s informacijama
21

Panika u Rusiji nakon hapšenja osnivača Telegrama, Pavel Durov uskoro izlazi pred sud u Parizu

I. Sa.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Osnivač Telegrama Pavel Durov bi se trebao pojaviti pred francuskim sudom kasnije u nedjelju, nakon što je uhapšen na aerodromu u Parizu zbog navodnih prekršaja u vezi s aplikacijom za razmjenu poruka.
Izvori su novinskoj agenciji AFP rekli da će se francusko-ruski tehnološki milijarder pojaviti na sudu nakon što ga je policija pritvorila na aerodromu Le Bourget.

Francuski istražitelji izdali su nalog za hapšenje Durova u okviru istrage o optužbama za prevaru, trgovinu drogom, organizovani kriminal, promociju terorizma i sajber maltretiranje.

Durov je optužen da nije poduzeo mjere za suzbijanje kriminalne upotrebe svoje platforme i zaustavljen je nakon što je u subotu navečer svojim privatnim avionom stigao u Pariz iz Bakua.

"Dosta je bilo nekažnjivosti Telegrama", rekao je jedan istražitelj koji je rekao da je iznenađen jer je Durov odletio u Pariz znajući da je tražen.

Ruske vlasti optužile su Francusku da "odbija saradnju". Ruska ambasada u Parizu zatražila je pristup Durovu i rekla je da je Francuska do sada izbjegavala angažman oko situacije.

Durov je napustio Rusiju 2014. godine nakon što je odbio da se povinuje zahtjevima Kremlja da zatvori opozicione grupe na društvenoj mreži VK koju je osnovao kada je imao 22 godine. Napustio je VK nakon spora s vlasnicima povezanim s Kremljom i usmjerio se na Telegram, aplikaciju koju je osnovao sa svojim bratom Nikolajem 2013. godine.

U početku, Telegram je bio sličan drugim aplikacijama za razmjenu poruka, ali se od tada razilazio i postao više društvena mreža za sebe. Osim što komuniciraju "jedan na jedan", korisnici se mogu pridružiti grupama od do 200.000 ljudi i kreirati "kanale" za emitovanje koje drugi mogu pratiti i ostavljati komentare.

Telegram je postao glavni izvor informacija i dezinformacija o ruskoj invaziji na Ukrajinu sa 950 miliona aktivnih mjesečnih korisnika. Nudi šifrovane poruke i omogućava korisnicima da kreiraju kanale za širenje informacija pratiocima.

Durov živi u Dubaiju, gdje je sjedište Telegrama i ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Panika među ruskim vojnim analitičarima i blogerima

Bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko je na mreži X objavio neke od komentara na ruskim društvenim mrežama nakon hapšenja Durova.

"Telegram je glavna informacijska mreža, komunikacijski alat i rusko sredstvo utjecaja na svijet. Telegram je messenger aplikacija broj jedan u Ukrajini. Ima 300 miliona korisnika u Indiji i vodeći je u Južnoj i Latinskoj Americi. Mogao bi se izgubiti utjecaj Rusije na svijet", glasi jedan od njih.

Rob Lee, američki vojni analitičar je također komentarisao kako bi promjena u politici Telegrama mogla imati značajan učinak na domenu informacija za rat.

"Panika među ruskim vojnim analitičarima i blogerima: Čini se da je Telegram ključno sredstvo komunikacije unutar ruskih oružanih snaga", napisao je jedan od korisnika mreže X, dok je Lee odgovorio:

"Popularni ruski kanal kaže da Telegram koriste i ruske snage za komunikaciju te da bi, ako zapadne obavještajne službe dobiju pristup njemu, mogle doći do osjetljivih informacija o ruskoj vojsci".