Približavanje mladim
807

Papa i kardinali odobrili da dječak gamer koji je rođen 1991. godine bude proglašen svecem

F. H.
Foto: Mazur/cbcew.org.uk
Foto: Mazur/cbcew.org.uk
Italijanski tinejdžer koji je igrao video igrice postat će prvi milenijalac (generacije 1981-1996.) svetac Katoličke crkve nakon što su crkvene vlasti odobrile njegovu kanonizaciju.

Carlo Acutis, koji je 2006. umro od leukemije u dobi od 15 godina, bio je poznat po korištenju svojih kompjuterskih vještina za širenje svijesti o katoličkoj vjeri i zaradio je nadimak "Božji influenser".

Priznanje sveca u Katoličkoj crkvi može potrajati desetljećima, ali je za Acutisa put trajao kraće, a tinejdžer je stekao vjerne sljedbenike diljem svijeta.

Često prikazan u trapericama i tenisicama, njegova se priča smatra korisnom za Katoličku crkvu jer se želi bolje povezati s mlađom generacijom u digitalnom dobu, a postao je popularan među katoličkim grupama mladih.

Crkveni proces proglašenja svetim obično zahtijeva da kandidati imaju dva čuda koja im se pripisuju, a svako navodno nadnaravno događanje zahtijeva dubinsko ispitivanje. U maju je papa Franjo priznao drugo čudo koje se pripisuje Acutisu, odluka koja mu je otvorila put da bude proglašen svecem.

Ostao je još jedan posljednji korak, dovršen u ponedjeljak, kada je Vatikan objavio da je papa odlučio da će se kanonizacija nastaviti nakon što su kardinali koje je sazvao papa glasali za Acutisovo proglašenje svetim, zajedno s 14 drugih. Međutim, datum njegove kanonizacije tek treba biti određen, iako će se to vjerovatno dogoditi u nekom trenutku tijekom proslave jubilarne godine Katoličke crkve 2025. godine.

Ta ceremonija kanonizacije, za koju se očekuje da će se održati na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred desetinama hiljada i kojom će predsjedati papa, bit će trenutak u kojem će Acutis biti službeno proglašen svetim, što znači da Katolička crkva širom svijeta može imenovati župe i škole nakon tinejdžera i sjećat će ga se svake godine na "blagdan".

Acutis, koji je rođen u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, 1991. godine – što ga izravno svrstava u kohortu milenijskih generacija – prijatelji i porodice sjećaju se kako je uživao u igranju videoigara kao što su Halo, Super Mario i Pokémon.

Tokom svog kratkog života također je postavio web stranicu na kojoj je dokumentirao izvještaje o čudima koja su se događala u različitim dijelovima svijeta. Uz kompjutere i igranje, Acutis je svirao saksofon, uživao u nogometu, volio je životinje i snimao je kratke duhovite filmove o svojim psima.

Njegova majka, Antonia Salzano, opisala je svog sina kao "znak nade" koji pokazuje da je svetost danas moguća.

"Kao što sam ja učinila, i ti možeš postati svet", rekla je CNN-u u maju. “Ipak, (uz) sve medije, tehnologije, ponekad se čini da je svetost nešto što pripada prošlosti. Umjesto toga, svetost je također nešto danas u ovom modernom vremenu.”

Rekla je da je njen sin kupio PlayStation kad je imao osam godina, ali se ograničio na jedan sat sedmično igranja jer je bio oprezan da bi to moglo izazvati ovisnost i znao je za "opasnosti interneta".

Salzano je dodao da je dječak od svoje devete godine provodio vrijeme pomažući beskućnicima u Milanu i dajući svoj džeparac onima koji spavaju na ulici. Objasnila je da je insistirao na tome da ima samo jedan par cipela kako bi mogao uštedjeti novac za pomoć siromašnima.

Acutis je proglašen blaženim i proglašen "blaženim" 2020. nakon svog prvog čuda, kada je navodno izliječio brazilskog dječaka koji je imao urođenu manu na gušterači zbog koje nije mogao normalno jesti hranu. Navodno je ozdravio nakon što je njegova majka rekla da se molila Acutisu da posreduje i pomogne u izlječenju njenog sina.

Drugo čudo koje se pripisuje Acutisu odnosi se na izvještaj o ozdravljenju djevojke iz Kostarike koja je pretrpjela ozljedu glave nakon pada s bicikla u Firenci, u Italiji, gdje je studirala. Njena je majka rekla da se molila za oporavak svoje kćeri na grobu Acutisa u Asizu.