Potpuno drugačiji narativ
110

Paralelna realnost na ruskoj državnoj televiziji: "Ukrajinski pobunjenici i odbrana Rusije"

N. O.
Screenshot programa ruske državne televizije
Screenshot programa ruske državne televizije
Četiri dana nakon ruske invazije državna televizija Rusije pruža gledaocima paralelnu stvarnost - držeći se priče da pobunjeničke snage sa istoka napreduju u Ukrajini uz podršku ruskih snaga koje izvode "precizne udare" na ukrajinsku vojnu infrastrukturu.

Od medija se traži da prate službeni narativ, tako da se većina kanala drži TV serija i zabavnih emisija.

Međutim, Prvi kanal vodi maratonsku političku emisiju opravdavajući postupke Rusije.

"Bila je to teška, loša odluka, ali potpuno neizbježna jer ništa drugo nije preostalo", rekao je voditelj Anatolij Kuzičev.

Ne pominju se bilo kakve žrtve kao rezultat ruskih zračnih napada, a bilo kakva smrt civila se pripisuje ukrajinskoj vojsci ili "nacionalistima".

Državni mediji ponavljaju zvaničnu tvrdnju da ukrajinski vojnici masovno polažu oružje, odbacujući izvještaje nezavisnih medija o zarobljavanju ruskih vojnika.

Neki nezavisni mediji kao što su Novaya Gazeta i Mediazona nazvali su napad na Ukrajinu ratom i invazijom umjesto izraza koji koristi Kremlj - "specijalna vojna operacija" - otvoreno prkoseći upozorenju medijskog nadzornika.

Obično imaju mnogo manju publiku od velikih informativnih web stranica i državne televizije, a mogu se suočiti s velikim kaznama ili čak blokiranjem.