Osnivač Telegrama
29

Pavel Durov se oglasio prvi put nakon hapšenja, poslao poruku francuskim vlastima

N. Ž.
Foto: Screenshot/ YouTube
Foto: Screenshot/ YouTube
Osnivač aplikacije Telegram Pavel Durov poslao je poruku svojim pratiocima te se tako prvi put oglasio nakon što je uhapšen prethodne sedmice u Francuskoj.

U prvom obraćanju javnosti, ruski milijarder s pasošima Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata komentarisao je potez francuskih vlasti, rekavši kako su se lako mogli obratiti predstavniku Telegrama za Evropsku uniju.

"Ako je neka zemlja nezadovoljna internetskom uslugom, uobičajena praksa je pokretanje pravne akcije protiv same usluge. Korištenje zakona iz ere prije pametnih telefona za optuživanje izvršnog direktora za zločine koje su počinili pojedinci na platformi koju vodi je pogrešan pristup“, napisao je.

Telegram, kako je naveo, nije savršen, ali je negirao bilo kakvu zloupotrebu povezanu s aplikacijom.

"No, tvrdnje u nekim medijima da je Telegram neka vrsta anarhijskog raja su apsolutno netačne. Svaki dan uklanjamo milione štetnih postova i kanala", nastavio je osnivač ove aplikacije.

Durov, koji je sada francuski državljanin, bio je uhapšen krajem prošlog mjeseca u Francuskoj usred istrage o zločinima povezanim sa slikama seksualne zlopotrebe djece, trgovinom drogom i prevarama povezanima s aplikacijom.

Optužen je za navodno omogućavanje kriminalnih aktivnosti na aplikaciji za razmjenu poruka, ali je izbjegao pritvor uz jamčevinu od 5 miliona eura. Oslobođen je uz uvjet da se dvaput sedmično javlja policijskoj stanici i da ostane u Francuskoj.

Optužbe protiv Durova uključuju odgovornost u širenju seksualnih slika djece i niz drugih navodnih kršenja na aplikaciji za razmjenu poruka.