Lider Češke Republike
0

Petr Pavel tvrdi da Ukrajina može u NATO i s ruskom okupacijom dijela njenog teritorija

N. Ž.
Petr Pavel (Foto: EPA-EFE)
Petr Pavel (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Češke Republike Petr Pavel rekao je da Ukrajina može biti članica NATO-a čak i ako ne oslobodi dio svog teritorija koji se trenutno nalazi pod kontrolom Rusije.

"Ne mislim da potpuna obnova kontrole nad cijelim teritorijem predstavlja preduvjet. Ako postoji demarkacija, čak i administrativna granica, tada možemo tretirati tu administrativnu granicu kao privremenu i prihvatiti Ukrajinu u NATO u teritoriji koju će kontrolirati u tom trenutku", rekao je Pavel za češki list Novinky a Právo.

Spomenuo je i primjer Njemačke, koja se nakon Drugog svjetskog rata podijelila na Istočnu i Zapadnu. Zapadna Njemačka je 1955. godine postala članica NATO-a, dok je Istočna "kasnila" 35 godina, odnosno ušla je u Alijansu 1990. godine kada je došlo do ujedinjenja Njemačke.

"Iako je dio Njemačke bio pod okupacijom Sovjetskog Saveza, ostatak je primljen u NATO. Dakle, mislim da postoji tehničko i pravno rješenje koje omogućava Ukrajini da se pridruži NATO-u bez dovođenja NATO-a u sukob s Ruskom Federacijom", dodao je Petr Pavel.