Možda i treća doza
14

Pfizer i Moderna testiraju vakcine protiv novih sojeva koronavirusa

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Proizvođači vakcina Pfizer i Moderna testiraju svoje vakcine i na sojevima Covid-19 koji su se nedavno pojavili te izazivaju zabrinutost širom svijeta.

Iako nema dokaza da ljudi imunizirani bilo kojom vakcinom imaju manju zaštitu protiv varijanata koronavirusa, obje kompanije su rekle da su počele tražiti načine da objasne nastale mutacije, piše CNN.

Posebno zabrinjavajuća je varijanta B.1.351 koja je prvi put viđena u Južnoj Africi. Varijanta B.1.1.7 koja je prvi put zabilježena u Velikoj Britaniji također izaziva zabrinutost, jer se čini da je zbog svojih mutacija prenosivija, pa se brže širi, a može uzrokovati i ozbiljniju bolest.

Pfizer i njegov partner BioNTech izjavili su u četvrtak da su počeli testirati koliko davanje treće doze odobrene vakcine može zaštititi od novih varijanti.

Studija će se baviti sigurnošću i imunološkim odgovorom potaknute doze u do 144 učesnika iz ranijeg ispitivanja faze 1 u SAD-u, uključujući grupu starijih odraslih do 85 godina.

Također će uključivati ​​ispitivanje koliko su njihova antitijela sposobna da neutrališu sojeve, rekle su kompanije.

Dobrovoljci bi dobili treću dozu između 6 i 12 mjeseci nakon svoje prethodne dvije doze. Doziranje bi bilo identično onome što je trenutno odobreno: 30 mikrograma.

"Ova dodatna studija presudna je za razumijevanje sigurnosti treće doze i efikasnosti protiv sojeva koji cirkuliraju", rekao je izvršni direktor Pfizera dr. Albert Bourla u izjavi.