Dobrovoljac i veteran
772

Poginuo britanski državljanin Scott Sibley koji se borio na ukrajinskoj strani

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Ruske snage ubile su Britanca Scotta Sibleya u Ukrajini, a još jedan britanski državljanin se vodi kao nestao. Scott Sibley imao je 36 godina a jedan je od vojnika dobrovoljaca koji su se pridružili ukrajinskim snagama u odbrani od ruske invazije.

Zvanično, britanski državljani putovali su u Ukrajinu kako bi učestvovali u podjeli humanitarne pomoći.

Sibley je veteran britanskih oružanih snaga, a Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) nije objavio detalje o tome šta tačno britanski državljani rade u Ukrajini.

Izvor: Twitter
Izvor: Twitter

O drugom Britancu koji je nestao, portparol FCDO je rekao:

"Svjesni smo da je britanski državljanin nestao u Ukrajini i pružamo podršku njegovoj porodici. Hitno tražimo dodatne informacije".

Ministarstvo vanjskih poslova nije iznijelo detalje o tome kada je britanski državljanin ubijen i kada je drugi muškarac nestao a istakli su kako su hitno zatražili dodatne informacije od ukrajinskih službi.

Postoji veliki broj boraca i bivših vojnih veterana koji su odlučili da krenu u Ukrajinu kako bi se pridružili borbi protiv snaga Vladimira Putina.

Na početku rata, ukrajinska vlada je pozvala dobrovoljce iz cijelog svijeta da dođu i pomognu njenim oružanim snagama u borbi protiv ruske invazije.