Satelitski snimci
95

Pogledajte kako je izgledao ukrajinski grad Soledar prije i poslije ruskih napada

D. B.
Posljedice uništenja uzrokovane borbama ruskih i ukrajinskih snaga za kontrolu nad gradom Soledarom najbolje pokazuju satelitski snimci.

Soledar se nalazi na istoku Ukrajine, a satelitski snimci predstavljaju poređenje izgleda objekata prije i nakon početka borbi. Uništeni su bojni objekti, a okolina grada je puna "ožiljaka" u vidu kratera nastalih eksplozijom bombi.

Najveća šteta je nastala tokom proteklih sedmica dok su ruske snage pokušavale zauzeti grad nakon višemjesečnih neuspjeha.

Vojni analitičari osporavaju strateški značaj Soledara, no ukoliko bi Rusi preuzeli potpunu kontrolu, to bi predstavljalo simboličnu pobjedu za Kremlj.

Ruska zloglasna i brutalna plaćenička grupa Wagner je značajno utjecala u borbama za grad, a njen "šef" Jevgenij Prigožin je ranije tvrdio da njegove snage u potpunosti kontrolišu grad te da su samo oni zaslužni. Međutim, rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo učešće svojih snaga.

Ukrajinsko ministartvo odbrane je u srijedu saopćilo da se nastavljaju žestoke borbe te da Wagner grupa nema uspjeha u proboju ukrajinske odbrane.

Snimci koje je objavila američka kompanija Maxar prikazuju ukrajinske rovove u poljima oko grada, koji su bili meta ruske artiljerije.

Uspjeh u Soledaru bi mogao pomoći Rusiji u napadima na ukrajinski grad Bahmut, koji se nalazi desetak kilometara jugozapadno, jer bi pružio sigurnu artiljerijsku poziciju u dometu grada.

Grad ima duboke rudnike soli koji bi se mogli koristiti za stacioniranje snaga i skladištenje opreme, a koja bi bila zaštićena od ukrajinskih projektila.

Zauzimanje Bahmuta bi bio "potreban poticaj za ruske snage na istoku koje su pod pritiskom od septembra", rekao je Edward Arnold s Instituta Royal United Services, ali je dodao da bi to imalo "malo strateškog značaja za ishod rata".

Sam grad je razoren tokom višemjesečnih žestokih borbi, a Ruija je nastavila svoje napade iako su njene snage potisnute u drugim dijelovima Ukrajine.