Vojska mobilizovana
60

Pokušaj državnog udara u Boliviji, vojne jedinice ulaze u zgradu vlade u glavnom gradu

S. Š.
Ulice glavnog grada Bolivije (Foto: EPA-EFE)
Ulice glavnog grada Bolivije (Foto: EPA-EFE)
Bolivijski predsjednik Luis Arce u srijedu je "osudio neregularnu mobilizaciju" nekih jedinica vojske zemlje pošto je bivši vođa andske nacije optužio visokog generala za planiranje državnog udara. U međuvremenu, pojavili su se snimci na kojima je vidljivo kako vojni tenkovi ulaze u sjedište vlade.

Prvobitno su se pojavili videosnimci koji prikazuju oklopna vozila i vojnike na trgu Murillo, u centru glavnog grada La Paza. Odmah potom su se pojavili snimci na kojima je vidljiv ulazak oklopnih vozila u državne institucije.

Bivši predsjednik Evo Morales upozorio je na skori "puč" optužujući generala Huana Hosea Zunigu da planira da preuzme vlast.

"Izgleda da ovo ukazuje da su oni unaprijed pripremili državni udar", kazao je Morales. U međuvremenu se sa lica mjesta oglasio i general Zuniga koji je rekao da je ovo bitka za domovinu.

"Vratit ćemo našu domovinu. Naša zemlja ne može da nastavi ovako", riječi su Zunige u videosnimcima koji kruže društvenim mrežama.

Svjetski mediji, također, pišu o vojnim jedinicima koje su opkolile vladinu palatu na trgu Plaza Murillo navodeći da je evidentno da je državni udar u toku.
Vojni tenkovi su navodno bili pozicionirani oko glavnog trga u La Pazu gdje su nacionalna izvršna i zakonodavna tijela, navodi državna medijska agencija ABI, o čemu piše CNN dodajući da su kontaktirali vladu Bolivije za komentar, ali da još uvijek nisu uspjeli dobiti odgovor.
Generalni sekretar Organizacije američkih država (OAS), pan-američke organizacije, Luis Almagro, osudio je mobilizaciju rekavši da se "vojska mora pokoriti legitimno izabranoj građanskoj vlasti".