Podaci WHO-a
26

Porast broja zaraženih koronom na globalnom nivou prvi put nakon sedam sedmica

N. O.
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Broj zaraženih koronavirusom prvi put nakon sedam sedmica je u porastu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nakon osjetnog pada broja zaraženih na početku 2021. godine na globalnom nivou, taj trend se zaustavio.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je porast slučajeva "razočaravajući, ali ne i iznenađujući" te pozvao države da ne ublažavaju mjere u borbi protiv bolesti, prenosi Reuters.

Nakon što je vakcinacija uveliko počela u cijelom svijetu, direktor WHO-a ističe da je ipak prerano da se države oslanjaju isključivo na programe vakcinacije te napuštaju druge mjere.

"Ako se zemlje oslone isključivo na vakcine, čine pogrešku. Osnovne mjere javne zaštite ostaju temelj borbe protiv koronavirusa", izjavio je Tedros.

Mike Ryan, glavni stručnjak Svjetske zdravstene organizacije za hitne slučajeve, rekao je da je globalna borba protiv koronavirusa sada u boljoj poziciji nego što je bila prije 10 sedmica prije početka uvođenja vakcina. Ali bilo je prerano reći da se virus stavlja pod kontrolu.

Tedros je napomenuo da su Gana i Obala Slonovače u ponedjeljak postale prve zemlje koje su počele vakcinisati ljude dozama koje osigurava COVAX.

Također je kritikovao vlade bogatih zemalja zbog gomilanja doza vakcina i vakcinisanja mladih odraslih osoba koje imaju niži rizik za zarazu, rekavši da je svima u interesu da prvo ranjivi ljudi (starije osobe i zdravstveni radnici) budu zaštićeni širom svijeta.