Procurili dokumenti
0

Postojao spisak gradova: Rusija planirala kako nuklearnim projektilima gađati Evropu

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Rusija je planirala kako u slučaju potencijalnog sukoba s NATO-om gađati lokacije u Evropi raketama koje mogu nositi nuklearno oružje. To je sinoć objavio Financial Times, pozivajući se na tajne ruske dosjee koje su mu dostavili zapadni izvori.

Prema njegovim riječima, dokumenti od 2008. do 2014. sadrže popis ciljeva za projektile koji mogu nositi konvencionalno ili taktičko nuklearno oružje. U dosjeima ruski časnici ističu prednosti napada nuklearnim oružjem u ranoj fazi sukoba.

Karte, stvorene za prezentacijske svrhe, a ne za operativnu upotrebu, pokazuju uzorak od 32 NATO cilja u Evropi za ruske pomorske flote.

Na primjer potencijalni ciljevi ruske Baltičke flote leže uglavnom u Norveškoj i Njemačkoj. U prezentaciji za oficira, koja je nastala i prije sadašnje velike ruske invazije na Ukrajinu, opisuju se i mete poput zapadne obale Francuske ili grada Barrow-in-Furness u Britaniji, pišu novine.

Taktičko nuklearno oružje, koje se može lansirati s kopnenih objekata, plovila ili aviona, ima kraći domet i manje je razorno od strateškog nuklearnog oružja namijenjenog eventualnoj upotrebi protiv Sjedinjenih Američkih Država, navodi list. Ali upozorava da taktičko nuklearno oružje može osloboditi znatno više energije od bombi koje su SAD bacile na japanske gradove Nagasaki i Hirošimu 1945. godine.

Mete zračnih napada
Mete zračnih napada

U prezentaciji se spominje i mogućnost takozvanog pokaznog udara - detonacije nuklearnog oružja u udaljenom području "u trenutku neposredne opasnosti od agresije", odnosno prije stvarnog sukoba, s ciljem zastrašivanja zapadnih zemalja. Rusija nikada nije priznala da njezina vojna doktrina uključuje takve udare.

Dokumenti koji su procurili nadalje sugeriraju da je Moskva zadržala sposobnost nošenja taktičkog nuklearnog oružja na površinskim plovilima, uprkos sporazumu iz 1991. između Sovjetskog Saveza i SAD-a o njihovom uklanjanju, primjećuje Financial Times.

Prema novinama, nedavne ruske vojne vježbe osmišljene za uvježbavanje upotrebe taktičkog nuklearnog oružja pokazuju da su procurjeli dosjei u skladu s trenutnom ruskom vojnom doktrinom.

Financial Times je već u februaru pisao - također pozivajući se na ruske tajne vojne dosjee - da je Moskva vježbala korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba s velikom svjetskom silom. Prag za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u Rusiji mnogo je niži nego što su javno izjavili ruski dužnosnici, rekle su tada novine. Prema njegovim riječima, posljednja otkrića pokazuju kako je Rusija zamislila sukob sa Zapadom i planirala niz razornih napada diljem Zapadne Evrope.

Mete mornaričkih napada
Mete mornaričkih napada

Analitičari koji su pregledali dokumente, prema FT-u, rekli su da su u skladu s procjenom NATO-a o prijetnji dugometnih raketnih napada ruske mornarice i brzini kojom bi Moskva vjerovatno pribjegla upotrebi nuklearnog oružja.

Prema dokumentima, prioritet Rusije u slučaju sukoba s NATO-om bio bi "slabljenje vojnog i gospodarskog potencijala neprijatelja". Što bi, prema analitičarima, značilo da će Rusija napasti civilne lokacije i kritičnu infrastrukturu, kao što to radi u Ukrajini.