Brojni projektili
0

Potez koji je zabrinuo Zapad: Kakve rakete Iran isporučuje Rusiji i da li će stvoriti glavobolju Ukrajini?

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su objavljene informacije o tome kako su Iranci isporučili Rusima balističke rakete postavlja se pitanje - kakav će to utjecaj imati na rat u Ukrajini?
Iz Bijele kuće su se već ranije oglasili te su naveli kako su uznemireni informacijama o tome da je Iran poslao svoje rakete u Rusiju.

Još u oktobru 2022. godine, Washington Post objavio je izvještaj o tome kako se Iran sprema na prvu pošiljku balističkih projektila kratkog dometa Fateh-110 te Zolfaghar.

U februaru ove godine, Reuters je izvijestio o tome kako je Rusija već primila najmanje četiri pošiljke projektila iz Irana.

"Do danas, nije poznato da je Rusija ispalila iranske balističke rakete na Ukrajinu, iako su u napadima korišteni iranski dronovi samoubice Shahed", piše Kyiv Independent.

Ono što dodatno zbunjuje u cijeloj priči jeste i to da nove informacije govore o tome da Iran isporučuje dvije vrste projektila - Ababil i Fath-360.

"Još uvijek ima puno otvorenih pitanja. Veliko je pitanje koju vrstu sistema bi Iran isporučio. Da li bi oni bili više strateški ili taktički. Odgovor na ovo pitanje ima duboke implikacije po Ukrajinu", rekao je istraživač Fabian Hinz.

Ono što se zna jeste da projektili Ababil i Fath-360 imaju domet od 86, odnosno 120 kilometara.

"Vjerovatnije je da će se koristiti na ciljevima vezanim za djelovanje na liniji fronta, vojnim ciljevima, logističkim centrima, komandnim mjestima, kasarnama te skladištima goriva. To su vrste ciljeva koje biste pogodili taktičkim projektilima", navodi Hinz.

S druge strane, balističke rakete Fateh-110 i Zolfaghar imaju domet od 300 kilometara, odnosno 700 kilometara i klasifikovane su kao strateške.

"Ako ih Iran isporuči Rusiji, to bi moglo pogoditi dubinu Ukrajine. Domet Zolfaghara je nešto veći od ruskog Iskandera. Mogu se koristiti za ciljanje kritične infrastrukture u cijeloj zemlji", pojašnjava.

Postoji još jedan faktor o iranskim projektilima koji treba uzeti u obzir - njihova preciznost.

"Iako procenti tačno nisu tako visoki u poređenju sa zapadnim standardima, one bi i dalje bile relativno efikasne u Ukrajini", zaključio je Finz.