Potraga za još 23 mornara
0

Potonuo tajlandski mornarički brod: Spasioci izvukli tijela šestorice mornara

I. M.
Screenshot/BBC
Screenshot/BBC
Tajlandski brod "HTMS Sukhothai" srušio se u nedjelju navečer sa 105 članova posade nakon gubitka struje u oluji.

Spasioci su izvukli tijela šest članova posade s tajlandskog ratnog broda koji je potonuo kod jugoistočne obale zemlje, saopćila je mornarica.

Tokom pretraživanja vode u Tajlanskom zaljevu, vojnici i spasioci su izvukli šest poginulih i jednu preživjelu osobu. Nastavlja se potraga za još 23 mornara.

Tajlandski brod "HTMS Sukhothai" srušio se u nedjelju navečer sa 105 članova posade nakon gubitka struje u oluji.

"Posljednja preživjela osoba je pronađena 41 sat nakon što je brod potonuo i ona je bila živa. Tako da vjerujemo da još uvijek ima onih koji su živi... nastavit ćemo tražiti", rekao je admiral Chonlathis Navanugraha, načelnik štaba mornarice.

Nekoliko mornara je već pronađeno, iscrpljeno i u nekim slučajevima bez svijesti. Drugi mornari pronađeni su u splavu za spašavanje nakon što su skočili sa broda koji tone.

HTMS Sukhothai je brod dug 76 metara, bila je drugog dana rutinske patrole kada se srušila. Mornarica je rekla da je voda poplavila njegov trup, a zatim i prostoriju za struju, prekinuvši struju.

Dramatične slike objavljene na Twitter nalogu mornarice pokazuju da se brod nalazi na desnoj strani, prije nego što je pao ispod oko 23:30 po lokalnom vremenu (16:30 GMT) u nedjelju.

Još nije poznato šta je izazvalo poplavu broda i zašto su mornari bili primorani da skaču u vodu.