Haos na ulicama
26

Potpuna anarhija u Bangladešu: Nakon bijega premijerke demonstrati provalili u parlament

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Sedmice smrtonosnih protuvladinih protesta u Bangladešu došli su do onoga što su mnogi smatrali neizbježnim završetkom. Premijerka Sheikh Hasina pristala na zahtjeve demonstranata i podnijela ostavku na mjestu lidera Bangladeša.

Demonstranti su izašli na ulice kako bi proslavili vijest kada je Hasina pobjegla iz zemlje u helikopteru, s gomilama građana koji su upali u palaču premijera i pljačkali i uništavali dijelove njezine bivše rezidencije.

"Trenutno je potpuna anarhija", rekao je izvor na terenu za BBC.

Nekoliko sati nakon ostavke Hasine, predsjednik Mohammed Shahabuddin naredio je oslobađanje zatvorenog bivšeg premijera Khaleda Zia i svih studenata koji su pritvoreni tokom nedavnih prosvjeda protiv sistema kvota za državna radna mjesta.

Predsjednik Shahabuddin rekao je da je predsjedavao sastankom komandanata vojske i političkih predstavnika. Rekao je da će biti formirana privremena vlada, raspisani novi izbori i ukinut nacionalni policijski sat.

Koordinatori studentskih protesta objavili su video na Facebooku u kojem kažu da neće prihvatiti vojnu vladavinu, pozivajući na formiranje nove privremene vlade s nobelovcem za mir Muhammadom Yunusom kao glavnim savjetnikom.

Yunus, 84, dobio je Nobelovu nagradu za mir 2006. za osnivanje Grameen banke i pionirsku mikrokreditnu inicijativu koja je pomogla milionima ljudi izvući se iz siromaštva.

Međutim, u junu ga je sud u Bangladešu također optužio za utaju poreza. On poriče optužbe, a njegovi su pristaše uvelike osudili slučaj kao politički motiviran.