Vanredno stanje
45

Povlače li Rusi snage iz eksklave zbog Kurska, Litvanac tvrdi: "Zovemo to demilitarizacijom"

V. K.
Litvanski ministar odbrane Laurynas Kasciunas održao je sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a jedna od tema bio je i ukrajinski upad na rusku teritoriju, tačnije područje Kurska.

Tim povodom litvanski ministar odbrane je rekao kako Ukrajinci zaslužuju poštovanje zbog poteza koji je natjerao Ruse da vrše dodatno preraspodjelu trupa.

"Dozvolite mi da izrazim svoje poštovanje vašim akcijama i vašim manevrima na sjeveru. Pogledajte kako se Ukrajinci bore za vas. Zbog vaše borbe, oni moraju da povuku svoje trupe iz Kalinjingrada. Mi to čak nazivamo i 'demilitarizacijom' Kalinjingrada koja se dešava zahvaljujući hrabrosti vaše vojske, zahvaljujući vašim odlukama", rekao je Kasciunas.

Poručili su i kako ukrajinske akcije podižu moral i litvanskom narodu.

"Ukrajinska operacija u regiji Kursk podigla je moral ne samo Ukrajincima, već i litvanskom društvu. Litvanci još više žele da podrže Ukrajince", zaključio je ministar odbrane.

Inače, osim Kurska situacija je teška i u regiji Belgoroda. Prvi čovjek Belgorodske regije u Rusiji Vjačeslav Gladkov saopćio je kako će se u ovom dijelu Rusije proglasiti vanredno stanje zbog upada ukrajinskih trupa.

"Situacija u našoj Belgorodskoj oblasti i dalje ostaje izuzetno teška i napeta. Oružane snage Ukrajine svakodnevno granatiraju područje, uništene su kuće. Stoga od danas donosimo odluku da na cijeloj teritoriji Belgorodske oblasti proglasimo vanredno stanje", rekao je Gladkov.