Nakon više od 20 godina
43

Povlačenje američkih vojnika iz Iraka odloženo do daljnjeg, razlog još uvijek nepoznat

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Iraka saopštilo je u četvrtak da je najava o datumu završetka misije koalicije predvođene SAD-om odgođena zbog "najnovijih događaja." Nisu precizirali o kojim se događajima radi.

Viši vojni komitet SAD-a i Iraka, koji se sastoji od zvaničnika iz obje zemlje, razgovarao je o detaljima povlačenja savjetnika sa vojnih lokacija, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rekli su da su jedina preostala pitanja prije postizanja dogovora o završetku prisustva koalicije u Iraku dogovor o datumu najave, logički aspekti i drugi detalji.

Rijetki saveznik i SAD-a i Irana, Irak je domaćin za 2.500 američkih vojnika, ali i milicija povezanih sa sigurnosnim snagama Irana. U Iraku su se dogodili eskalirajući recipročni napadi otkako je u oktobru izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

Irak želi da trupe iz vojne koalicije predvođene SAD-om počnu povlačenje u septembru i da formalno okončaju rad koalicije do septembra 2025. godine, rekli su irački izvori za Reuters, pri čemu će neki američki vojnici vjerovatno ostati u novom pregovaranom savjetodavnom kapacitetu.