Jutros ubijeno 11 osoba
165

Poziv na evakuaciju na Zapadnoj obali došao nakon što je IDF već počeo napade: "Radimo ono što i u Gazi"

S. Š.
Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Izraela Israel Katz (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ministar vanjskih Israel Katz poslova pozvao je na prisilno premještanje Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali dok Izraelske odbrambene snage (IDF) već izvode napade u kojima je do sada ubijeno 11 Palestinaca.

Katz je putem svoje objave na X-u pozvao Palestince da evakuaciju, kazavši da se "moraju nositi s prijetnjom na Zapadnoj obali kao što to rade u Gazi".

"Naša vojska naporno radi u kampovima Jenin i Tulkarem na demontiranju islamsko-iranske infrastrukture koja je tamo uspostavljena. Iran pokušava uspostaviti istočni front protiv Izraela na Zapadnoj obali, slično modelu u Gazi i Libanu, finansiranjem i naoružavanjem terorista i krijumčarenjem naprednog oružja iz Jordana", naveo je Katz.

Također, Katz je u svojoj objavi napisao kako "moraju dobiti rat".

"Moramo se nositi s prijetnjom na Zapadnoj obali kao što radimo u Gazi, uključujući privremenu evakuaciju palestinskih stanovnika i sve druge korake koji su potrebni. Ovo je rat za sve i moramo ga dobiti", piše on.

Inače, u toku protekle noći ubijeno je najmanje 11 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali dok je izraelska vojska pokrenula vojnu operaciju velikih razmjera koja uključuje stotine vojnika i zračne napade na gradove Jenin i Tulkarem.