Daljinsko detoniranje
74

Poznato kako je ubijen Haniyeh: Bomba prokrijumčarena i postavljena prije nekoliko mjeseci u apartman

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ismail Haniyeh, vođa političkog krila Hamasa, ubijen je u srijedu eksplozivnom napravom tajno prokrijumčarenom u apartman u Teheranu u kojem je odsjeo, prema sedam bliskoistočnih dužnosnika, uključujući dva Iranca, i jednog američkog dužnosnika objavio je New York Times.

Bomba je bila skrivena prije otprilike dva mjeseca u apartmanu prema izvorima New York timesa. Apartman upravlja i štiti ga Korpus čuvara islamske revolucije i dio je velikog kompleksa, poznatog kao Neshat, u otmjenoj četvrti sjevernog Teherana.

Haniyeh je bio u glavnom gradu Irana na predsjedničkoj inauguraciji. Bomba je detonirana daljinski, nakon što je potvrđeno da je bio u svojoj sobi u pansionu. U eksploziji je ubijen i tjelohranitelj, piše The New York Times.

Eksplozija je potresla zgradu, razbila neke prozore i prouzročila djelimično urušavanje vanjskog zida. Takva je šteta vidljiva i na fotografiji zgrade koju je podijelio The New York Times.

Haniyeh, koji je vodio Hamasov politički ured u Kataru, odsjedao je u apartmanu nekoliko puta kada je posjećivao Teheran.

Iranski dužnosnici i Hamas izjavili su u srijedu da je Izrael odgovoran za atentat, što je procjena koju je dalo i nekoliko američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni. Atentat je prijetio da će pokrenuti još jedan val nasilja na Bliskom istoku i poremetiti tekuće pregovore o okončanju rata u Gazi. Haniyeh je bio glavni pregovarač u pregovorima o prekidu vatre.

Nije ubijen projektilom

Izrael nije javno priznao odgovornost za ubistvo, ali su izraelski obavještajni dužnosnici izvijestili Sjedinjene Američke Države i druge zapadne vlade o pojedinostima operacije neposredno nakon toga.

U srijedu je državni sekretar Anthony J. Blinken rekao da Sjedinjene Američke Države nisu dobile nikakva napredna saznanja o zavjeri za ubistvo.

U satima nakon ubistva, špekulacije su se odmah fokusirale na mogućnost da je Izrael ubio Haniyeha projektilom, vjerojatno ispaljenim iz drona ili aviona, slično kao što je Izrael lansirao projektil na vojnu bazu u Isfahanu u aprilu.

Ta teorija o projektilima potaknula je pitanja o tome kako je Izrael mogao ponovno izbjeći iranske sisteme protuzračne odbrane kako bi izvršio tako drski zračni napad na glavni grad.

Ispostavilo se da su ubice mogle iskoristiti drugačiju vrstu rupe u iranskoj obrani: propust u sigurnosti navodno dobro čuvanog kompleksa koji je omogućio postavljanje bombe i da ostane skrivena mnogo tjedana prije nego što bi konačno bila pokrenut.

Planiranje trajalo mjesecima

Ostalo je nejasno kako je bomba sakrivena u pansionu. Dužnosnici su kazali da je planiranje atentata trajalo mjesecima i zahtijevalo opsežan nadzor kompleksa. Dvojica iranskih dužnosnika koji su opisali prirodu atentata rekli su da ne znaju kako i kada je eksploziv postavljen u prostoriju.

Izrael je odlučio izvršiti atentat izvan Katara, gdje žive Haniyeh i drugi visoki članovi političkog vodstva Hamasa. Katarska vlada posreduje u pregovorima između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Gazi.

Smrtonosna eksplozija rano u srijedu razbila je prozore i srušila dio zida kompleksa, pokazale su fotografije i rekli iranski dužnosnici. Činilo se da čini minimalnu štetu izvan same zgrade, kao što bi projektil vjerojatno učinio.

Oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, naprava je eksplodirala. Iznenađeni članovi osoblja zgrade potrčali su pronaći izvor ogromne buke, odvodeći ih do sobe u kojoj je Haniyeh boravio s tjelohraniteljem.

Vođa palestinskog islamskog džihada, Ziyad al-Nakhalah, odsjeo je u susjednoj kući. Njegova soba nije bila jako oštećena, što ukazuje na precizno planiranje ciljanja Haniyeha.

U Iranu je metoda atentata bila predmet glasina i osporavanja. Novinska agencija Tasnim, medijska kuća garde, izvijestila je da su svjedoci rekli da je predmet poput projektila pogodio prozor sobe gospodina Haniyeha i eksplodirao.

Ali pripadnici garde upućeni u napad, potvrdili su da se eksplozija dogodila u sobi Haniyeha i rekli da je početna istraga pokazala da je eksploziv tamo postavljen neko vrijeme unaprijed.

Opisali su preciznost i sofisticiranost napada kao taktiku sličnu robotskom oružju s umjetnom inteligencijom na daljinsko upravljanje koje je Izrael upotrijebio za atentat na iranskog vrhunskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha 2020.

Izraelske operacije atentata izvan zemlje prvenstveno provodi Mossad, državna vanjska obavještajna služba. David Barnea, šef Mossada, rekao je u januaru da je njegova služba bila "dužna" loviti vođe Hamasa.