Ogroman pritisak
37

Predsjednica Univerziteta Columbia podnijela ostavku, presudili joj propalestinski protesti

V. K.
Minouche Shafik
Minouche Shafik
Predsjednica Univerziteta Columbia Minouche Shafik podnijela je ostavku uslijed sve većih pritisaka koji se odnose na izostanak njene reakcije na propalestinske proteste koje su pokrenuli studenti ovog univerziteta.
Shafik se odlučila na ovaj potez samo nekoliko sedmica prije početka nove akademske godine, a njena odluka dolazi nakon ogromnih kritika koje su uslijedile nakon što su u kampusu ovog univerziteta organizovani masovni propalestinski protesti.

"Ovaj period uzeo je značajan danak mojoj porodici, kao i ostalima u našoj zajednici. Tokom ljeta bila sam u mogućnosti da razmislim i odlučila sam da će moja ostavka u ovom trenutku najbolje omogućiti Columbiji da prebrodi izazove koji se nalaze pred nama", navela je Shafik.

Pritisak na predsjednicu univerziteta rastao je nakon višemjesečnih propalestinskih protesta koji su se, predvođeni iz New Yorka, proširili i na druge fakultete širom Sjedinjenih Američkih Država.

Shafik je ujedno četvrta čelnica fakulteta koja je do sada podnijela ostavku, a sve zbog dešavanja vezanih za početak sukoba Hamasa i Izraela 7. oktobra 2023. godine. Nešto ranije, čelnici Univerziteta Pennsylvania i Univerziteta Harvard podnijeli su ostavke zbog, kako je navedeno, raširenog antisemitizma u kampusima univerziteta. Sličnu odluku kasnije je donio i prvi čovjek Univerziteta Cornell.

"Neuspješno predsjedavanje Shafik bilo je neodrživo. Nakon što nije uspjela zaštititi jevrejske studente i pregovarati s prohamasovim studentima, ova prisilna ostavka odavno se trebala desiti", rekla je republikanska zastupnica Elise Stefanik.

U saopćenju za javnost Shafik je također navela kako je uvjerena da se razlike koje su nastale u društvu, a naročito univerzitetu, mogu prevazići.

"Pokušala sam da krenem putem koji podržava akademske principe i prema svima se odnosi pošteno i saosjećajno. Bilo je uznemirujuće - za zajednicu, za mene kao predsjednicu i na ličnom nivou. Moramo učiniti sve što možemo da se odupremo silama polarizacije u našoj zajednici. Ostajem optimista da se razlike mogu prevazići iskrenom razmjenom mišljenja, istinskim slušanjem i ophođenjem s dostojanstvom i poštovanjem. Ponavljam, ključna misija Univerziteta Columbia za stvaranje i sticanje znanja, sa našim vrijednostima kao osnovom, dovest će nas tamo", zaključila je Shafik.