Iako su bili drugi
16

Predsjednik Austrije Konzervativcima dao mandat za vlast, s radikalnom desnicom niko ne želi

N. Ž.
Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije (Foto: EPA-EFE)
Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije (Foto: EPA-EFE)
Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije, odlučio je mandat za formiranje nove vlasti dati stranci OVP, odnosno konzervativcima, iako nisu bili partija s najviše glasova.

Van der Bellen je jasno rekao da mandat ne može dati ekstremno desnoj stranci FPO, iako je imala najbolji izborni rezultat, zato što "niko ne želi formirati vlast" s ovom partijom.

Prema rezultatima izbora koji su održani 29. septembra ove godine, OVP je osvojio drugo mjesto s 26.3 posto glasova, čime je došla do 51 mjesta u parlamentu.

Najbolji rezultat ostvarila je stranka FPO, koja predstavlja ekstremnu desnicu. Oni su osvojili 28.8 glasova i zauzet će 57 mjesta u parlamentu.

OVP će vlast vjerovatno formirati s trećeplasiranim socijaldemokratima iz SPD-a, koji su s 21.1 posto glasova osvojili 41 mjesto. Zajedno imaju 92 mjesta, što je tačno broj mandata koji je potreban za većinu.

Treba još istaći da su mjesta u parlamentu osvojili liberalni NEOS, koji ima 18 mandata, te stranka Zeleni, s 16 mjesta. Moguće je da će jedna od ove dvije stranke dati podršku budućoj vladi.