Ne podržava slanje pomoći
42

Predsjednik Bugarske Radev: Snabdijevanje oružjem Ukrajine bi moglo izazvati globalni sukob

T. K.
Rumen Radev (Foto: EPA-EFE)
Rumen Radev (Foto: EPA-EFE)
Vojna pomoć Ukrajini koja je u toku mogla bi izazvati globalni sukob, rekao je bugarski predsjednik Rumen Radev pozivajući da se Kijevu ne šalje oružje.

Radev je, u intervjuu za Darik radio, upozorio da snabdijevanje Kijeva oružjem znači da se, kako je rekao, gasi vatra benzinom i da će biti mnogo više žrtava.

Predsjednik je istakao da vojna pomoć Kijevu podrazumijeva da se sukob mora voditi sve dok jedna od strana ne bude potpuno poražena, što neminovno i postepeno vodi u globalni sukob i mogućnost nuklearnog samouništenja.

Radev je naglasio da zbog toga njegova zemlja ne bi trebalo da šalje oružje za raspirivanje sukoba u Ukrajini.

Upozorio je da vojni sukob u Ukrajini postaje sve nasilniji i da dovodi do iscrpljenosti i globalne ekonomske katastrofe.

Podsjećamo, više zemalja se odazvalo pozivu predsjednika Volodimira Zelenskog da pošalju dodatno oružje Ukrajini.

SAD šalje paket vrijedan 2,5 milijardi dolara, uključujući oklopna vozila i sisteme protivzračne obrane. Nekoliko evropskih država najavilo je vlastite nove pakete - uključujući stotine projektila koje je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Kijevu.

Najave dolaze uoči ključnog sastanka zakazanog za petak u Njemačkoj, na kojem 50 zemalja treba koordinirati isporuke oružja.

Na sastanku održanom u četvrtak predstavnici 11 zemalja okupili su se u vojnoj bazi u Estoniji kako bi razgovarali o nizu novih paketa za pomoć Ukrajini u ponovnom preuzimanju teritorije i odbrani od daljnjeg ruskog napredovanja.

Devet zemalja - Velika Britanija, Poljska, Latvija, Litva, Danska, Češka, Estonija, Nizozemska i Slovačka - obećalo je veću podršku.