Obavještajni propust
55

Prema dokumentima NSA: Koja dva tipa raketa izraelsko zrakoplovstvo planira koristiti u napadu na Iran

Piše: Dean Džebić
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Prema postojećim kapacitetima izdvajaju se dva tipa raketa kojima bi izraelsko zrakoplovstvo moglo napasti ciljeve u Iranu. Slično kao i prvi iranski napad, Izraelci računaju i na kombinaciju napada sa bespilotnim letjelicama.
Sjedinjene Američke Države potresa prava obavještajna afera zbog curenja dva dokumenta u kojima se podnose izvještaji o aktivnostima Izraela u planiranju napada na Iran.

Dokumente je pripremila Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) u saradnji sa Nacionalnom agencijom za geoprostornu obavještajnu službu.

Prema ovim dokumentima izraelski avioni F-16I danima izvode vježbe tankiranja u zraku sa tankerima KC-135, ali i naoružani sa raketama koje su kodno nazvane "Golden Horizon" i "IS02 Rocks".

Prema podacima iz dokumenata radi se o balističkim raketama dugog dometa lansiranim iz zraka (ALBM). Kao podrška ovim raketama, navodi se i vježba zajedničke upotrebe balističkih raketa sa bespilotnim letjelicama.

U javno dostupnoj kategoriji raketa i oružja s kojima raspolaže Ratno zrakoplovstvo Izraela, a koje su kompatibilne sa avionima F-16I i F-15 izdvajaju se dva osnovna tipa raketa koje bi mogle biti kodno navedene u procurjelim dokumentima.

Balistička raketa Lora

Prva raketa jeste IAI Lora, prema pisanjima medija u Rusiji jedna od izraelskih verzija ruske rakete Kh-47M2 Kindžal. Karakteristike ove rakete su nenadmašne u svojoj klasi, obzirom da sa deklarisanim dometom od preko 400 kilometara, na cilj dolazi pod uglom od 70 do 90 stepeni čime je njeno presretanje krajnje težak zadatak za protuzračnu odbranu.

Navođenje kod ove rakete predstavlja najbolju kombinaciju inercijalnog i GPS navođenja, pri čemu u završnoj fazi traganja za ciljem, raketa prelazi na režim televizijskog navođenja.

S druge strane, kao i sve rakete lansirane sa zračnih platformi pored ubzranja koji ostvaruju njeni raketni motori, raketa dobija ubzranje od brzine samog aviona što je čini još bržom.

IAI / ALBM raketa Lora
IAI / ALBM raketa Lora

Avioni F-16I mogu nositi po dvije rakete IAI Lora, pri čemu je ovaj avion premali za upotrebu ovih raketa unatoč dobroj integraciji, ali to i nije glavni problem integracije raketa Lora sa avionima F-16I.

Naime, ova raketa ima masu od preko 1.600 kilograma što u paru znači težinu od 3.200 kilograma i bez mogućnosti dodatnih tankova goriva čime bi izraelski avioni bili dodatno ovisni o zračnom tankiranju što komplicira cijeli tok operacije.

Odabir ove rakete je idealan za dejstva izvan iranskog zračnog prostora obzirom na domet, ali i penetrativnu bojevu glavu kojom bi se mogli uništiti podzemni objekti iranskih snaga.

Kvazibalistički projektil Rampage

Za razliku od rakete Lora, sistem Rampage je doživio svoju borbenu upotrebu u ratu u Siriji, kada je uz pomoć ovih raketa uništena podzemna fabrika raketa i raketnog goriva u Siriji. Prema pisanju izraelskih medija, ova raketa ima punu integraciju na avione F-15 koji se smatraju najboljim platformama za upotrebu ovih raketa.

Ova raketa predstavlja kombiniranje sposobnosti balističkih i krstarećih raketa, dakle ima principe balističkih raketa po efektima na cilj, dok je navođenje slično krstarećim raketama.

Kod ovog tipa navođenja raketa uz pomoć visinomjera drži zadanu visinu rakete u odnosu na teren i prepreke u kombinaciji sa inercijalnim navođenjem (od tačke A do tačke B) uz podršku GPS.

Ovakvo navođenje čini ovu raketu idealnom za dejstva po dobro zaštićenim i strateškim ciljevima, pri čemu je domet manji nego što je to slučaj sa raketom Lora, a procijenjuje se na oko 250 do 300 kilometara.

Platforma X / Raketa Rampage predstavlja najbolju kombinaciju sposobnosti krstarećih i balističkih raketa
Platforma X / Raketa Rampage predstavlja najbolju kombinaciju sposobnosti krstarećih i balističkih raketa

Kao što je slučaj sa raketom Lora, pri maksimalnom ubzranju aviona bi raketa Rampage dobila dodatno početno ubrzanje ali i povećanje dometa. S druge strane ovu raketu krasti visok stepen otpornosti na elektronska ometanja, zbog čega ima mogućnost dvosmjernog linka između platforme koja je lansira i same rakete.

Što znači da čak i ako dođe do prekida kanala vođenja uslijed jakih elektronskih dejstava, raketa neometano nastavlja do cilja uz satelitsko navođenje.

Mala grupa aviona

Prema dokumentima koji su procurjeli, uvježbavaju se male grupe od po šest aviona F-15 i F-16I što bi moglo značiti da će se slijediti iskustva izraelskih zrakoplovaca iz operacije "Opera". U ovoj operaciji su dvije grupe izraelskih F-16I i F-15 aviona 1981. godine uspješno izvršile udar na irački nuklearni centar Osirak, udaljen čak 1.600 kilometara od izraelskih baza.

Nema sumnje da se izraelske zračne snage godinama spremaju za potencijalne zračne udare po ciljevima u Iranu pri čemu će iskustvo iz operacije "Opera" biti značajno, kao i upotreba bespilotnih letjelica uz značajnu obavještajnu podršku.