Zanimljiva izjava
66

Premijer Grčke stao u odbranu migranata u EU: "Ko će nam brati masline?"

N. Ž.
Premijer Grčke  Kyriakos Mitsotakis (Foto: EPA-EFE)
Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis (Foto: EPA-EFE)
Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis reagovao je na otvaranje dva prihvatna centra za migrante u Albaniji, koje je bilo rezultat saradnje ove države s Italijom, rekavši kako su migracije potrebne Evropskoj uniji.

Na samom početku izjave, Mitsotakis je rekao da je riječ o "bilateralnom sporazumu" i da je to teško komentarisati, ali je istakao podršku za ulazak migranata u EU.

Međutim, o najavama da bi se sličan dogovor mogao proširiti na cijelu EU, Mitsotakis kaže da s tom idejom ima mnogo problema.

Grčki premijer je također istakao potrebu za radnom snagom u EU, ali je to uradio na djelomično čudan način.

"Ako želite da izgradite veliku ogradu, trebate i velika vrata. Ko će nam brati masline? Naš kontinent se smanjuje i svima je jasno da ako želimo da održimo produktivnost, trebat će nam radna snaga, sa ili bez vještina", rekao je Mitsotakis.

Inače, vrijedi istaći da su, osim Italije, i druge zemlje tražile slična rješenja. Tako je desničarska vlada u Nizozemskoj tražila dopuštenje EU da izgradi slične centre u Ugandi, dok je i Velika Britanija imala plan za izgradnju centara u Ruandi, koji je u međuvremenu odbačen.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je također istakla podršku ovom planu Italije, rekavši kako se mogu izvući važne lekcije iz ovog poteza.