Aktiviran dio rezervi
88

Preokret na frontu u Donjecku, Ukrajinci zaustavili Ruse kod Pokrovska, oslobođen i dio New Yorka

F. H.
Mape: Liveuamap
Mape: Liveuamap
Ukrajinske snage imale su četiri ili pet brigada u rezervi, koje sada djeluju na Pokrovskoj fronti, izvode manje protunapade koji usporavaju i potiskuju Ruse. Nekoć naizgled neizbježno zauzimanje Pokrovska od strane ruskih snaga sada se čini manje vjerovatnim.

Prema Forbesu, ruska 2. kombinovana armija, koja se sastoji od desetaka pukovnija i brigada, brojčano nadmašuje ukrajinske snage u blizini Pokrovska, koje su dio Operativno strateške skupine trupa Tavriia, za oko četiri puta.

Ukrajinske snage povlačile su se duž osi Pokrovsk najmanje od sredine februara, nakon što su Rusi probili odbranu grada-tvrđave Avdiivka na istočnom kraju osi.

Forbes je naveo da Ukrajinci u rezervi drže četiri ili pet brigada, od kojih svaka broji do 2000 vojnika i stotine vozila. Ruski propagandist Jevgenij Norin opisao je te jedinice kao "prilično netaknute i dobro opremljene".

Sada se neke od tih rezervi pridružuju borbi duž zadnje linije rovova i utvrđenih gradova desetak kilometara od Pokrovska i njegovih vitalnih opskrbnih ruta. Ruski bloger primijetio je da je "ono što se događa tačno ono što je bilo predviđeno - ukrajinske oružane snage su započele protunapad", što pomaže stabilizirati liniju bojišnice, barem za sada.

Forbes je naglasio da ne treba očekivati ​​neposredne drastične promjene oko Pokrovska. Ukrajinska pojačanja, barem Kara-Dag brigada Nacionalne garde, 12. brigada za specijalne operacije i 93. zasebna mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine, sada izvode male protunapade. Ove akcije prvenstveno usporavaju ili malo potiskuju ruske snage.

Žestoke akcije brigade Kara-Dag u Selidovu, gradu na prvoj liniji jugoistočno od Pokrovska, možda su najznačajniji od nedavnih protunapada. Brigadni tenkovi T-64 već nekoliko dana uništavaju i hvataju ruske tenkove i borbena vozila koja pokušavaju ući u Selidove duž glavne ceste istok-zapad.

Rusi moraju proći kroz Selidove kako bi precizno pucali na Pokrovsk. Međutim, zauzimanje Pokrovska od strane ruskih snaga čini se mnogo manje vjerovatnim nego prije kada su svježe i dobro opremljene ukrajinske trupe raspoređene i napreduju u Selidovu.

Vojnici 12. brigade specijalnih snaga Azov Nacionalne garde Ukrajine vratili su kontrolu nad dijelom sela New-York na fronti Toretsk i uspješno probili ruski obruč ukrajinskih trupa u tom području.

"Kada je brigada sudjelovala u borbenim djelovanjima na tom području, situacija na bojištu bila je teška. Međutim, zahvaljujući visokom borbenom duhu, hrabrosti i profesionalnosti svojih boraca, Azov je uspio stabilizirati situaciju, vratiti kontrolu nad dijelom New Yorka, i probiti neprijateljski obruč oko ukrajinskih vojnika", navodi se u objavi Azova.

U međuvremenu, situacija u New Yorku ostaje napeta. Rusi dnevno izvode do 15 napada u zoni odgovornosti brigade.

"Neprijatelj je u više navrata tvrdio da je potpuno okupirao New York. Međutim, ovo je još jedna manipulacija od strane osvajača. Odbrambene snage kontroliraju dio naselja i čine sve što mogu da oslobode ukrajinske teritorije", saopćila je brigada.