Nepoznat događaj
85

Prigožin pozvao Wagnerovce sa odmora i najavio "tajnu" operaciju 5. augusta u Bjelorusiji

V. K.
Pripadnik Wagnera (Foto: Telegram)
Pripadnik Wagnera (Foto: Telegram)
Ukrajinski Centar za nacionalni otpor saopćio je kako Wagner grupa u Bjelorusiji priprema svojevrsnu operaciju koja je zakazana za 5. august.

Kako se naglašava, svim pripadnicima Wagnera naređeno je povlačenje sa godišnjeg odmora i dolazak u Bjelorusiju.

"Događaj za sada nepoznatog karaktera vodit će šef Wagnera Jevgenij Prigožin te je planiran za 5. august. Želimo da vas podsjetimo da su većina militanata koji su tek stigli u Bjelorusiju teroristi sa iskustvom u krijumčarenju i transportu ilegalnih migranata. Oni se pripremaju za 'protresanje' granice između Poljske i Litvanije", navodi se u saopćenju, prenosi poljski Onet.

Također, napomenuli su da plaćenici mogu biti obučeni u uniforme bjeloruskih graničara i pomoći izbjeglicama u pokušaju prelaska državne granice.

Inače, Wagner grupa je do daljnjeg obustavila regrutaciju novih plaćenika. Ovu informaciju potvrdio je i sam Jevgenij Prigožin koji je rekao kako su Wagnerovi kapaciteti trenutno popunjeni.

"Dok ne iskusimo nedostatak vojnika, nemamo planove za ponovno zapošljavanje", poručio je Prigožin.

Podsjetimo, Wagner grupa i njen šef Jevgenij Prigožin ušli su u sukob sa ruskim vojnim rukovodstvom još tokom 2022. godine, a situacija je eskalirala kada su se pripadnici Wagnera povukli iz Ukrajine te su uspostavili kontrolu nad ruskim gradom Rostov na Donu.

Nakon određenog vremena, vojska se povukla, a Kremlj je saopćio kako šef Wagnera Jevgenij Prigožin više neće djelovati na teritoriji Rusije te da se seli u Bjelorusiju. Za sada nije poznato koliko pripadnika Wagnera boravi u Bjelorusiji, ali brojni političari su upozorili kako bi ova grupa u narednim sedmicama ili mjesecima mogla izazvati određene provokacije na granici sa Poljskom.

To se naročito odnosi na Suwalki koridor koji se nalazi između Poljske i Litvanije, a koji predstavlja jedinu vezu između ruske eksklave Kalinjingrada i Bjelorusije.