Šef Wagnera
27

Prigožin se obrušio na vojni vrh zemlje zbog "obmane" ruskog društva: Sukob se mogao izbjeći

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin doveo je u pitanje ruska opravdanja za invaziju na Ukrajinu, kritikujući vojni vrh zemlje zbog "obmane" ruskog društva.

U 30-minutnom videu objavljenom na njegovom Telegram kanalu, Prigožin je odbacio tvrdnje Moskve da Kijev planira pokrenuti ofanzivu na teritorije pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini u februaru 2022.

"Uoči 24. februara nije se dogodilo ništa izvanredno. Ministarstvo odbrane pokušava obmanuti javnost i predsjednika i pokrenuti priču da je došlo do suludog nivoa agresije s ukrajinske strane i da će nas napasti zajedno s cijelim blokom NATO-a", rekao je šef Wagnera.

Prigožin je istakao da je specijalna vojna operacija pokrenuta iz sasvim drugih razloga. Poručio je da je rusko vodstvo moglo izbjeći rat pregovorima s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.

U svom posljednjem intervjuu Prigožin dovodi u pitanje glavna opravdanja za ruski rat u Ukrajini (odbrana Donbasa) i naglašava da bi se moglo pregovarati sa Zelenskim.

Dok Putin sada vjerojatno pozdravlja Prigožinovu antielitnu retoriku, ne vidi na kraju da će to dobro proći, prenosi The Guardian.