Ubijeni vođa Hezbolaha
0

Promjene u regionalnoj ravnoteži: Zbog čega je Nasrallah bio važan za poredak snaga na Bliskom istoku

B.H.
Sayyed Hassan Nasrallah, vođa Hezbolaha, nije bio samo lider jedne organizacije, već ključna figura koja je značajno utjecala na poredak snaga na Bliskom istoku.

Njegova uloga prelazila je granice Libana, jer je svojim djelovanjem oblikovao odnose i dinamiku između regionalnih i međunarodnih aktera. Nasrallah je postao za Libance, Palestince ali i mnoge druge simbol otpora, ali i centralna ličnost u promjeni ravnoteže snaga, posebno u odnosima između Hezbolaha i izraelske vojske.

Politički aktivizam

Rođen 31. augusta 1960. godine, Hassan Nasrallah odrastao je u siromašnoj četvrti Karantina u istočnom predgrađu Bejruta. Bio je najstariji od osmero djece. Tokom libanskog građanskog rata 1975. godine, njegova porodica se preselila u rodno selo Bazourieh na jugu Libana, gdje je završio srednjoškolsko obrazovanje.

Brzo se uključio u politički aktivizam, postavši organizacijski lider pokreta Amal u rodnom selu.

Njegov put ka vođi Hezbolaha započeo je kada je, uz pomoć lokalnog imama, otišao na studije u irački grad Nedžaf, gdje se pridružio šiitskoj vjerskoj školi. Tamo je upoznao istaknutog učenjaka Ayatollaha Sayyeda Mohammada Baqera al-Sadra, koji je prepoznao Nasrallahov potencijal i povjerio mu vođenje budućih generacija islamskih učenjaka i vođa. Međutim, nakon progona šiitskih učenjaka pod režimom Saddama Husseina, Nasrallah se vratio u Liban 1978. godine.

Uloga Nasrallaha kao vođe Hezbolaha

Godine 1992., nakon atentata na tadašnjeg vođu Hezbolaha, Sayyeda Abbasa al-Moussawija, Nasrallah je izabran za novog sekretara Generalnog vijeća Hezbolaha. Iako relativno mlad, s 32 godine, njegovo liderstvo ubrzo je oblikovalo novu fazu u borbi Hezbolaha protiv izraelske vojske i vojne prisutnosti na jugu Libana. Njegov sin, Sayyed Hadi Nasrallah, poginuo je 1997. godine u borbi protiv izraelske vojske.

Jedan od njegovih prvih značajnih poteza bio je pokretanje napada na izraelske ciljeve koristeći rakete Katyusha, čime je promijenio način na koji se sukob odvijao. Ova odluka je osnažila Hezbollah i pokazala da izraelske vojne operacije mogu biti direktno ugrožene.

Hezbollah pod Nasrallahovim vođstvom postigao je istorijsku pobjedu kada su izraelske snage bile primorane da se povuku iz južnog Libana 2000. godine, bez ikakvih uslova. Ova pobjeda, poznata kao Dan oslobođenja, bila je prva takva u modernoj istoriji, gdje je izraelska vojska napustila okupiranu arapsku teritoriju pod pritiskom oružanog otpora.

Nasrallahova strategija oslanjala se na iscrpljivanje izraelske vojske kroz neprekidne napade i mobilizaciju lokalnog stanovništva, što je dovelo do postepenog slabljenja izraelske prisutnosti u Libanu. Ova pobjeda promijenila je percepciju vojne moći u regiji, pokazujući da čak i manja sila poput Hezbolaha može nadvladati izraelske vojne operacije.

Pobjeda 2006. godine i promjena u odnosima snaga

Još jedna prekretnica u Nasrallahovoj karijeri bila je u julu 2006. godine, kada je Hezbollah zarobio dvojicu izraelskih vojnika, što je dovelo do brutalnog 33-dnevnog sukoba s izraelskom vojskom. Iako je Izrael imao vojnu nadmoć, uključujući superiornost u tehnologiji i avijaciji, Hezbollah je uspio pružiti otpor i zadržati svoje pozicije.

Ovaj rat pokazao je Nasrallahovu sposobnost da vodi asimetrični rat, koristeći gerilsku taktiku i efektivne raketne napade na izraelsku teritoriju, uključujući uništenje izraelskog razarača na obali Libana. Nakon rata, UN je posredovao u postizanju prekida vatre, a mnogi su ovaj sukob smatrali ključnim trenutkom u promjeni dinamike između Izraela i njegovih susjeda.

Osim borbe protiv izraelske vojske, Nasrallah je imao ključnu ulogu u nekoliko drugih regionalnih sukoba. Hezbollah je, pod njegovim vodstvom, aktivno učestvovao u sirijskom građanskom ratu, podržavajući vladu Bashara al-Assada. Ova intervencija je osnažila Hezbollah na regionalnom nivou i učinila ga ključnim igračem u rješavanju sukoba širom Bliskog istoka.

Naslijeđe Nasrallaha

Nasrallah je ostavio iza sebe naslijeđe koje nadilazi Liban. Njegova uloga u oslobađanju libanske teritorije, uspjesi u sukobima s izraelskom vojskom, te strateško balansiranje regionalnih interesa čine ga jednom od najutjecajnijih figura u novijoj istoriji Bliskog istoka.

Njegov otpor prema izraelskoj vojnoj nadmoći, podrška palestinskoj borbi, te uloga u oblikovanju regionalne sigurnosne politike ostavili su dubok trag na dinamiku snaga u regiji.

Nasrallahova vizija i liderstvo transformisali su Hezbollah u silu koja je promijenila način na koji se ratovi na Bliskom istoku vode, a njegova smrt će sigurno nastaviti da oblikuje poredak snaga na Bliskom istoku još dugo vremena.