Objavljen sadržaj
50

Pronađena poruka mladića koji je pokušao ubiti Donalda Trumpa, objavio je na platformi za igrice

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki istražitelji koji rade na utvrđivanju motiva atentata na bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pronašli su poruku objavljenu na platformi za igrice Steam za koju vjeruju da pripada osumnjičenom Thomasu Matthewu Crooksu.

U poruci je pisalo "13. jula će biti moja premijera, gledajte kako se odvija".

Istražitelji su također pronašli internet pretragu na telefonu koji pripada Thomasu Matthewu Crooksu u kojoj je pretraživao informacije o Trumpu i predsjedniku SAD-a Joe Bidenu, rekli su za ABC News izvori upoznati sa istragom.

Crooks (20) je tražio datume Trumpovog skupa u Butleru u Pensilvaniji i datume Demokratske nacionalne konvencije u Chicagu, rekli su izvori.

Telefon osumnjičenog bio je jedan od nekoliko uređaja koje su istražitelji prikupili dok su radili na sastavljanju vremenske linije pokušaja atentata na bivšeg predsjednika tokom subotnjeg skupa.

"Ono što počinje da se pojavljuje je portret problematične mlade osobe koja se okrenula nasilju", rekao je John Cohen, saradnik ABC Newsa i bivši šef obavještajne službe Ministarstva za domovinsku sigurnost.

Dodao je da istražitelji možda nikad neće utvrditi jedan ili precizan motiv napada.

Izvori upoznati sa istragom rekli su da pretraga telefona osumnjičenog nije otkrila nikakve naznake Crooksovih političkih stavova ili motiva za pucnjavu. Istražitelji također nisu pronašli nikakav digitalni otisak osumnjičenog koji bi ukazivao na bilo kakvu povezanost s međunarodnim ili domaćim terorističkim grupama. Oni također nisu bili u mogućnosti identificirati bilo kakvu ideološku vezu s Trumpom i/ili Bidenom.

"Vjerovatno je to bila kombinacija problema mentalnog zdravlja, ideoloških uvjerenja i osjećaja ličnog nezadovoljstva, ista kombinacija faktora prisutna u skoro svakoj pucnjavi u školi i napadu s masovnim žrtvama u posljednjih nekoliko godina. Kao i kod tih incidenata, znakovi upozorenja su bili prisutni, jednostavno nisu prepoznati. Prijetnja je bila stvarna, ali ljudi oko njega nisu razumjeli čemu su svjedočili niti kako će se to odigrati prošle subote", rekao je Cohen.