Uhapšeni bivši vojnici
26

Propao pokušaj državnog udara u Boliviji, general tvrdi da je napao palatu u dogovoru s predsjednikom

N. V.
Oružane snage Bolivije povukle su se iz predsjedničke palate u La Pazu, u srijedu 26. juna navečer po lokalnom vremenu. General, koji je vodio državni udar, uhapšen je, a predsjednik Bolivije je pozvao na međunarodnu podršku.
Ranije tokom dana, vojne jedinice predvođene generalom Huanom Hoseom Zunigom, kojem je dan ranije oduzeta vojna komanda, okupile su se na centralnom trgu Plaza Muriljo, gdje se nalazi predsjednička palata i Kongres.

Svjedok Reutersa vidio je kako oklopno vozilo razbija vrata predsjedničke palate i kako vojnici upadaju.

Državni udar je trajao kratko, a Huan Hose Zuniga je uhapšen zajedno s bivšim pripadnikom mornarice Juanom Arnezom Salvadorom, izbačenog iz Oružanih snaga, kao i Zuniga.

General armije, koji očigledno stoji iza neuspelog pokušaja puča, neposredno prije hapšenja je novinarima rekao da je predsjednik tražio od njega da upadne u vladinu palatu u političkom potezu.

"Predsjednik mi je rekao: 'Situacija je vrlo zeznuta, vrlo kritična. Potrebno je pripremiti nešto da podignem svoju popularnost.'", kazao je Zuniga.

Tokom trajanja udara, oglasio se i predsjednik Bolivije Luis Arce, koji je pozvao građane da brane demokratiju.

Kasnije su se Arce i Zuniga sreli u predsjedničkoj palati tokom puča, a Arce je rekao Zunigi: "Ja sam Vaš kapetan i naređujem vam da povučete svoje vojnike, neću dozvoliti ovu neposlušnost".