Presjek stanja
48

Prošao je prvi dio predizborne kampanje u SAD-u: Trump i Harris pokazali karte, ali još nema favorita

N. Ž.
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Sa završetkom Demokratske nacionalne konvencije u Chicagu, završen je prvi dio predizborne kampanje u SAD-u. Donald Trump i Kamala Harris se zasad nalaze u "mrtvoj trci", a pobjednika je skoro pa nemoguće predvidjeti u ovom trenutku.

U američkoj predsjedničkoj politici prvi dio predizborne kampanje obuhvata period prije nacionalnih konvencija dvije najveće stranke, republikanaca i demokrata.

Kako je Harris i službeno preuzela nominaciju Demokratske stranke, može se napraviti presjek prvog dijela predizborne kampanje u SAD-u.

Sasvim je fer reći da je pobjednika u ovom trenutku skoro pa nemoguće predvidjeti. Veći dio analitičara se ne može odlučiti između Harris i Trumpa, dok stranice za klađenje daju iste šanse za oba kandidata.

Prije samo par sedmica, to nije bilo tako. Trump je 13. jula preživio pokušaj ubistva te je ovaj događaj, u kombinaciji s lošim nastupom Joea Bidena u debati krajem juna, trebao republikanskog kandidata lansirati ka sigurnoj pobjedi.

Međutim, ubrzo nakon atentata na Trumpa, Biden je utrku napustio a njegovo mjesto je preuzela Harris, što je demokrate vratilo u život. Iako je u utrku ušla kao jedna od najnepopularnijih potpredsjednica u historiji SAD-a, u administraciji koja je većinom dobijala kritike, kontrast s Trumpovom retorikom bio je dovoljan da se Harris približi pobjedi.

Ankete su se uskoro počele okretati, a čini se da je atentat na Trumpa postao "lanjski snijeg" za medije u SAD-u i u svijetu. Harris je polako počela dobijati podršku važnih demokrata (Barack i Michelle Obama, Nancy Pelosi, Chuck Schumer), što je situaciju vratilo na egal. Biden je ubrzo zaboravljen, a demokrate su dobile novu šansu za pobjedom koju je Trump do prije mjesec dana imao na dohvat ruke.

Također, u medijima je napravljen i kontrast između njihovih izbora za potpredsjedničke kandidate. Trump je izabrao J.D. Vancea, senatora iz savezne države Ohio, koji je odmah dobio brojne kritike zbog svojih prijašnjih komentara. S druge strane, Harris je odabrala Tima Walza, guvernera Minnesote, koji je u poređenju s Vanceom bio dosta popularniji među građanima SAD-a.

Ako uporedimo ovu kampanju s prethodne dvije, u kojima je također učestvovao Trump, možemo vidjeti neke interesantne stvari. Prije svega, oba kandidata su iz svojih konvencija izašli s manje popularnosti nego na početku istih, što je u suprotnosti s prethodnim izbornim ciklusima.

Također, Trump se prije osam, odnosno četiri, godina nalazio u puno goroj situaciji nego što je to sada slučaj, što znači da su ga analitičari prestali potcjenjivati.

Kada se Trump za mjesto u Bijeloj kući borio s Hillary Clinton 2016. godine, analitičari su predviđali šanse do 96 posto za pobjedu bivše državne sekretarke. Protiv Bidena, četiri godine kasnije, Trump je također bio veliki autsajder.

Danas je situacija dosta drugačija, a to bi trebao biti alarm za demokrate da pojačaju napore za podršku Harris.

Analitičari više ne podcjenjuju Trumpa, a dio razloga za ovo je nepopularnost Bidenove administracije s američkim stanovništvom. Biden i Harris konstantno imaju ispod 50 posto podrške među građanima SAD-a.

Glavni razlozi za to uključuju ekonomsku nestabilnost, visoku inflaciju, loše socijalne odnose među Amerikancima, te veliki broj sukoba u svijetu koji su počeli tokom Bidenovog mandata, za šta se nesumnjivo veže i Harris kao njegova potpredsjednica.

Bez obzira na sve ove razloge, kontrast u retorici između Trumpa i Harris bio je dovoljan da sada ozbiljniji analitičari ne mogu napraviti pravu pretpostavku o konačnom pobjedniku u novembru.

Naredna faza predizborne kampanje je već počela, a uključit će prve debate između Harris i Trumpa, odnosno Vancea i Walza.

Pritisak će sada biti na Harris, odnosno na njoj će biti da pojasni šta tačno nudi američkom narodu. Trump će svojom retorikom pojačati taj pritisak, a Harris će imati priliku da dokaže da li je "predsjednički materijal."