Ukrajinska ofanziva
69

Provokacije iz Bijele kuće za Putina: Ako je zabrinut zbog Kurska trebao bi prekinuti rat

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
John Kirby, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, rekao je da bi Vladimir Putin trebao prekinuti rat protiv Ukrajine ako je toliko zabrinut zbog situacije u Kurskoj oblasti.

Kirby je rekao da su najnovije tvrdnje ruskih dužnosnika da ofanzivu u Kurskoj oblasti koordinira Zapad "cijela Putinova propaganda", koje se šef Kremlja drži od početka invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Bijele kuće naglasio je da su jedini ljudi koji vode rat u Ukrajini sami Rusi, jer su oni ti koji napadaju Ukrajinu, koja se brani od agresije. Kirby je istaknuo da je ovo isključivo ruski rat protiv Ukrajine i da je tako od samog početka.

Sugerirao je da, ako je Putin nečim nezadovoljan, postoji jednostavno rješenje: "Treba povući svoje trupe iz Ukrajine i prekinuti rat".

Od početka prošle sedmice ukrajinske trupe provode operaciju u ruskoj Kurskoj oblasti. Oleksandr Syrskyi, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, izvijestio je da ukrajinske snage kontroliraju do 1000 kvadratnih kilometara ruskog teritorija.

Pentagon je rekao da je napredovanje Ukrajine u Kurskoj oblasti u skladu s američkom politikom te da nije zabrinut zbog mogućeg povećanja napetosti s Rusijom.