Lider separatista
35

Prvi bjegunac Španije obratio se javnosti nakon izazivanja haosa u Kataloniji: Nikada se neću predati

V. K.
Carles Puigdemont nakon dolaska u Barcelonu (Foto: EPA-EFE)
Carles Puigdemont nakon dolaska u Barcelonu (Foto: EPA-EFE)
Nakon što se pojavio na jedan dan u Barceloni te ponovno pobjegao, nekadašnji čelnik Katalonije Carles Puigdemont obratio se javnosti.

Dok su policijske snage pokrenule opsežnu akciju hapšenja Puigdemonta, ovaj lider koji se u bjekstvu nalazi već nekoliko godina javnosti se obratio iz Waterlooa te je rekao kako će mu trebati još neko vrijeme da sumira utiske.

"Jako mi je žao ljudi koji su na udaru gnjeva političara i policajaca koji znaju da nisu bili na visini zadatka. Beskorisno troše javni novac koji bi više koristio u borbi protiv kriminala nego procesuiranjem političara koji nemaju nijednu kaznu", rekao je Puigdemont.

Još jednom je ponovio kako se neće predati.

"Veća sam rekao da nikada nisam imao volju da se dobrovoljno predam niti da olakšam hapšenje jer smatram neprihvatljivim da me progone iz političkih razloga. Od policije Katalonije ne treba tražiti da budu lojalni političkim idejama i narativima. To je ono što Španci rade sa svojom policijom i civilnom gardom. Kao predsjednik, osjećam se veoma ponosno ulogom katalonske policije", ističe Puigdemont.

Podsjetimo, Puigdemont se nakon sedam godina u četvrtak vratio u Barcelonu te je održao govor pred više od 2.500 simpatizera.

"Sedam godina nas progone jer smo htjeli da slušamo glas naroda Katalonije. Prije mnogo godina, počela je ova vrlo oštra represija. Oni su stvorili atmosferu da je biti Katalonac sumnjiva stvar. Još uvijek smo ovdje", rekao je Puigdemont.

Na kraju svog govora, poslao je poruku svim simpatizerima katalonske ideje o nezavisnosti.

"Ne znam kada ćemo se ponovo vidjeti. Kada se vidimo, možemo svi zajedno da uzviknemo riječi kojima ću i završiti govor: 'Visca Catalunya lliure'", rekao je Puigdemont što u prevodu znači "Neka dugo živi slobodna Katalonija".