Danas je krajnji rok
81

Pučisti u Nigeru zatražili pomoć od Wagnera, prijeti li Africi veliki rat?

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Generali koji su pokrenuli vojni udar u Nigeru zatražili su pomoć od ruske plaćeničke skupine Wagner jer se približava rok za oslobađanje smijenjenog predsjednika zemlje, nakon kojeg će se suočiti s mogućom vojnom intervencijom zapadnoafričkog regionalnog bloka.

Zahtjev je stigao tokom posjeta vođe državnog udara – generala Salifoua Modyja, susjednom Maliju, gdje je stupio u kontakt s nekim iz Wagnera, rekao je Wassim Nasr, novinar i viši naučni saradnik u Soufan centru. Tri malijska izvora i francuski diplomat potvrdili su sastanak.

"Potreban im je Wagner jer će im postati garancija za očuvanje vlasti”, rekao je Nasr, dodajući da privatna vojna kompanija razmatra zahtjev.

Vojna vlada Nigera suočava se s rokom koji ističe dana, a koji je odredio regionalni blok poznat kao ECOWAS za oslobađanje i vraćanje demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma , koji je za sebe rekao da je taoc.

Šefovi ministarstava odbrane iz članica ECOWAS-a dovršili su plan intervencije u petak i pozvali vojsku da pripremi resurse nakon što posredničkom timu poslanom u Niger u četvrtak nije dopušten ulazak ili susret s liderom vojne vlade generalom Abdourahmaneom Tchianijem.

Nakon posjeta Maliju, kojim upravlja također vojna vlada, Mody je upozorio na vojnu intervenciju, obećavši da će Niger učiniti što je potrebno da ne postane "nova Libija", izvijestila je nigerska državna televizija.

Niger se smatra najnepouzdanijim partnerom Zapada u borbi protiv terorizma u regiji u kojoj su državni udari posljednjih godina česti. Vojni vrh odbacio je bivšeg kolonizatora Francusku i okrenuo se Rusiji.

Wagner djeluje u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Mali, gdje su grupe za ljudska prava optužile njegove snage za smrtonosna zlostavljanja.