Udar za ekonomiju
1

Putin udvostručuje bonuse za vojnike dobrovoljce koji se odluče boriti u Ukrajini

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin udvostručio je u srijedu isplate za dobrovoljce koji se žele boriti u Ukrajini, što je potez usmjeren na olakšavanje vojne regrutacije, ali će vjerovatno stvoriti neravnoteže u ratom opterećenoj ekonomiji.  

Svi Rusi koji potpišu ugovor s vojskom sada će dobiti unaprijed isplatu od 400.000 rubalja (4.651 dolara). Dekretom se također preporučuje da regionalne vlasti iz svojih budžeta dodijele najmanje isti iznos.

Uz minimalnu mjesečnu isplatu za vojnika koji učestvuje u onome što Rusija naziva "specijalna vojna operacija" postavljenu na 204.000 rubalja, novi dekret podiže minimalnu godišnju platu u prvoj godini službe na 3,25 miliona rubalja (37.791 dolara).

Mjesečne plate za oficire su veće i zavise od njihovog čina. Svi regruti također će primati dodatni novac za učešće u ofanzivama ili uništavanje neprijateljskih tenkova i druge opreme.

Ranije ovog mjeseca, gradonačelnik Moskve uspostavio je unaprijed isplatu za stanovnike ovog grada koji se prijave za borbu u Ukrajini na 1,9 miliona rubalja (21.777 dolara) iz gradskog budžeta, čime se njihova godišnja plata u prvoj godini službe povećava na 5,2 miliona rubalja.

Najnovija povećanja znače da će minimalna godišnja plata za ruske vojnike po ugovoru koji se bore u Ukrajini premašiti prosječnu platu u Rusiji više od tri puta, dok će minimalna plata za Moskovljane premašiti prosječnu platu više od pet puta.

Takve isplate su pomogle Rusiji da izbjegne novu nacionalnu mobilizaciju nakon problematične kampanje 2022. godine, koja je dovela do masovnog egzodusa ljudi u susjedne zemlje. Međutim, neki ekonomisti tvrde da te isplate stvaraju spiralni rast plata u ekonomiji.

Povećanja plata također su podržana nizom drugih mjera, kao što su izuzimanja od mjesečnih kamata na potrošačke kredite za dobrovoljce i državne garancije na takve kredite u slučaju smrti.