Duboka uvreda
107

Putin upozorio Izrael da ne koristi taktike u Gazi poput nacističke opsade Lenjingrada

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas Izrael da ne postavlja opsadu Gaze na isti način na koji je nacistička Njemačka opkolila Lenjingrad, rekavši da bi kopnena ofanziva tamo dovela do "apsolutno neprihvatljivog" broja civilnih žrtava.

Putin je rekao da je Izrael bio izložen "napadu bez presedana" od militanata Hamasa, ali da je odgovorio okrutnim metodama.

Rekao je da je bilo poziva čak i u Sjedinjenim Američkim Državama na blokadu Pojasa Gaze pod kontrolom Hamasa na nivou "opsade Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata".

"Po mom mišljenju to je neprihvatljivo", rekao je Putin novinarima na samitu u Kirgistanu.

Dodao je da tamo živi više od 2 miliona ljudi i da je prevelik rizik za civile ne tom području.

"Daleko od toga da svi podržavaju Hamas, ali svi oni znači moraju patiti, uključujući žene i djecu zbog Hamasa? Naravno, teško da bi se iko s tim složio", dodao je Putin.

Njegova kritika Izraela postala je još oštrija impliciranom usporedbom između Izraela i Hitlerove Njemačke, s potencijalom da izazove duboku uvredu u Izraelu.

Putin je ipak rekao da Izrael ima pravo braniti se, ali ne na ovaj način. Na kraju je poručio da bi kopneni napad Izraela doveo do "ozbiljnih posljedica za sve strane".

"I što je najvažnije, civilne žrtve bi bile apsolutno neprihvatljive. Sada je najvažnije zaustaviti krvoproliće", rekao je na kraju Putin.