Ruski predsjednik
0

Putin za eskalaciju na Bliskom istoku okrivio neuspjeh politike SAD-a

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka s iračkim premijerom Mohamedom al-Sudanijem u Kremlju komentirao je posljednji sukob u Izraelu.

"Nažalost, vidimo naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku. Mislim da će se mnogi sa mnom složiti da je ovo jasan primjer neuspjeha politike Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, koja je pokušala monopolizirati regulaciju, ali se, nažalost, nisu bavili pronalaženjem kompromisa prihvatljivih za obje strane", rekao je Putin.

On je naglasio da je pozicija Rusije, kao i Iraka, potreba da se minimizira šteta civilnom stanovništvu i svede na nulu.

Ranije je o pitanju pozicije Rusije govorio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je poručio da Moskva ima dugogodišnje historijske odnose sa Palestincima, ali također ima puno toga zajedničkog sa Izraelom, uključujući činjenicu da su mnogi Izraelci bivši ruski građani.

"Stoga održavamo odnose s obje strane u ovom sukobu i namjeravamo nastaviti ulagati napore te igrati svoju ulogu u smislu pružanja pomoći u traženju načina za nagodbu", rekao je.

Peskov je također dodao da sugestija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da je u interesu Rusije raspirivanje rata na Bliskom istoku kako bi se oslabilo globalno jedinstvo nema apsolutno nikakve osnove.