Haos na Bliskom istoku
1

Raketiran kamp američke vojske kod Bagdada: Četiri eksplozije u blizini aerodroma

B. H.
Foto: Liveuamap
Foto: Liveuamap
Američki vojni kamp "Victoria" u blizini aerodroma u Bagdadu pogođen je raketnim napadom. Napad se dogodio u ponoć između ponedjeljka i utorka.

Kako prenosi dopisnik Al-Mayadeena iz Iraka do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad. Četiri eksplozije su odjeknule u okolini kampa, dok su se sirene za uzbunu aktivirale unutar baze, prenio je izvještač.

Smatra se da je ovaj napad vid odmazde američkoj administraciji koja pruža podršku izraelskim vojnim operacijama u regiji, uključujući Gazu, Liban, Jemen i Siriju.

Istog dana, Islamski otpor u Iraku, odnosno irački Hezbolah izveo je četiri napada protiv izraelskih ciljeva. Prema njihovim navodima, pogođen je važan cilj raketama "Aqrab", a izvršeni su i napadi na ključne mete u Haifi, luci Haifa.

Islamski otpor u Iraku je potvrdio da će se operacije "protiv uporišta neprijatelja" nastaviti i intenzivirati u narednom periodu.

Podsjećamo, jutros je izraelska vojska započela ofanzivu u nekoliko gradova i područja na jugu Libana, uključujući ograničene i ciljane kopnene napade protiv ciljeva Hezbolaha.

Libanonska vojska se povukla sa svojih položaja blizu granice, dok je Hezbolah poručio da su spremni na kopnene borbe. Eskalacija sukoba se nastavlja širom regije.