Improvizirana bolnica
97

Ranjene ukrajinske vojnike u Azovstalu ljekari operišu bez anestezije

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
I dalje traje agonija ukrajinskih vojnika koji predstavljaju posljednju liniju odbrane Mariupolja, a koji su zatočeni u podrumima fabrike Azovstal. Ljekari nemaju lijekova ili sanitarnih uslova za izvođenje operacija.

Jedan od vojnika Azovskog puka opisao je ukrajinskoj državnoj televiziji uslove u kojima se nalaze zbrinuti ranjeni vojnici, kao i oni koji tek trebaju primiti medicinsku pomoć.

Opisao je uslove u improviziranoj bolnici kao potpuno nehumane jer nemaju mogućnosti uspostaviti sanitarne uslove. Vrijeme je sada toplije pa su se pojavili i insekti.

[TWITTER]1525451846340452352[/TWITTER]

Tokom bombardovanja je došlo do urušavanja stropa improvizirane operacione sale, pa su sada ranjenici i oni nad kojima je potreba operativna obrada rana u istoj prostoriji. Ljekari operišu vojnike bez upotrebe analgetika jer lijekova nema.

Vojnik je također rekao da nije siguran da su svi civili evakuirani iz fabrike.

Pregovori oko evakuacije ukrajinskih vojnika iz ovog područja još uvijek nisu uspješni, a ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao kako se unutar kompleksa fabrike Azovstal još uvijek nalazi veliki broj civila.