"fodechinchos"
33

Rat protiv turista u evropskoj državi dostigao novi nivo: "Ovo nije turistofobija već pravo stanovnika"

I. Sa.
Foto: Screenshot/ Mreža X
Foto: Screenshot/ Mreža X
Mještani u španskom selu Hio u Galiciji su se pobunili protiv turističkih gužvi na specifičan način.

Oni su zaustavili saobraćaj na način da su prelazili cestu više puta te vozila nisu mogla prolaziti.

"Ovo nije turistofobija već se radi o pravu lokalnog stanovništva da živi u miru," rekla je Mercedes Villar, šefica udruženja stanovnika Hia.

Ranije su tražili od vlasti da smanji saobraćaj, ali i spriječi prekomjerno korištenje plaža za koje je rekla da postaju "degradirane".

Hio na poluotoku Morrazo je poznat po svojim divljim plažama i privlači posjetitelje iz cijele Španije. Frustracija među Galicijanima zbog njihovog prisustva dovela je do povećane upotrebe nadimka "fodechinchos" koji se primjenjuje na drske ili nepristojne turiste, obično iz Madrida.

Koordinirana blokada saobraćaja je trajala oko 20 minuta, a nekoliko su vozača natjerali da se okrenu i potraže alternativne puteve do plaže na koju su se zaputili.

O problem dovoljno govori informacija da su vlasnici popularnog restorana u Galiciji objavili da ga zatvaraju između 12. i 19. augusta, kako bi izbjegli "stres i napetost" koju uzrokuju nepristojni turisti.

Ovo nije jedini dio ove zemlje koji se buni protiv masovnog turizma - njihove kritike idu na račun punih plaža i nepristojnog ponašanja turista.