Prevozili ga u voću
0

Razbijena kriminalna mreža u Španiji i Kolumbiji, oduzeto 47 kilograma kokaina

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
Europol je zajedno sa španskom i kolumbijskom policijom razbio kriminalnu mrežu koja je krijumčarila kokain.

U dva odvojena dana akcije koja je realizovana u junu 2024. godine uhapšeno je 26 osoba iz Španije i Kolumbije te je demontirana laboratorija za preradu kokaina.

Naknadno su uhapšene još dvije osobe u Kolumbiji, navode iz Europola.

Zaplijenjeno je 47 kilograma svježe prerađenog kokaina, 20 kilograma kokainske baze, dva kilograma marihuane. 3.000 litara i 300 kilograma raznih hemikalija, tri komada vatrenog oružja, 245.000 eura u gotovini i 13 vozila.

Koristeći sofisticiranu metodu kako bi izbjegli otkrivanje, kriminalci su ubrizgali kokainsku bazu u kartonske kutije sa voćem-

Nakon što se uspješno otpremi u pomorskim kontejnerima iz Kolumbije u Malagu u Španiji, organizacija bi izvukla kokainsku bazu iz kartona i preradila je u konačni potrošni proizvod, spreman za distribuciju.

Organi za provođenje zakona širom Evrope su uočili povećanje broja laboratorija uspostavljenih za ekstrakciju i dalju preradu kokainske baze u konačni konzumni proizvod.

Obično se sirovi kokain transportuje u Evropu skriven u materijalu za nošenje (kao što je drveni ugalj) kako bi se smanjio rizik od otkrivanja na ulaznim tačkama kao što su luke i aerodromi.