Otkriće CNN-a
89

Rep bombe kao dokaz: U stravičnom napadu na Rafah korišteno američko oružje

B. H.
Foto: CNN
Foto: CNN
Analiza videosnimaka i pregled stručnjaka za oružje otkrili su da je municija proizvedena u Sjedinjenim Američkim Država korištena u smrtonosnom izraelskom zračnom napadu u nedjelju na kamp u Rafahu.

Fotografije i snimci CNN-a pokazale su velika područja kampa zahvaćena plamenom, dok su brojni civili, uključujući muškarce, žene i djecu, očajnički tražili zaklon od noćnog napada.

Spasioci su viđeni kako iz ruševina izvlače poluugljenisana tijela, uključujući djecu.

Na jednom snimku na društvenim mrežama, za koji je potvrđeno da se radi o istoj lokaciji podudaranjem detalja kao što su natpis na ulazu u kamp i pločice na tlu, vidljiv je rep američke bombe GBU-39 malog promjera (SDB), navodi CNN.

Proizvedeno u fabrici Boeinga, GBU-39 je visokoprecizna municija "dizajnirana za napad na strateški važne mete" dok uzrokuje malu kolateralnu štetu, rekao je CNN-u stručnjak za eksplozive i bivši ariljerijski oficir britanske vojske Chris Cobb-Smith.

Cobb-Smith je, međutim, primijetio da korištenje bilo kakve municije u gusto naseljenom području uvijek nosi rizike.

Trevor Ball, bivši viši član tima za uništavanje eksplozivnih sredstava američke vojske koji je također identificirao fragment kao GBU-39, objasnio je za CNN kako je izveo svoj zaključak.

"Dio s bojevom glavom (municije) je poseban, a dio za navođenje i krilo izuzetno je jedinstven u usporedbi s drugom municijom. Dijelovi navođenja i krila često su ostaci preostali čak i nakon što bomba detonira. Vidio sam dio za aktiviranje repa i odmah znao da je to jedna od varijanti SDB/GBU-39", kazao je Ball.

Ball je također zaključio da iako postoji varijanta GBU-39 poznata kao fokusirano smrtonosna municija (FLM) koja ima veći eksplozivni teret, ali je dizajnirana da uzrokuje još manje kolateralne štete, to nije varijanta korištena u ovom slučaju.

Serijski brojevi na ostacima granata također su odgovarali onima za proizvođača dijelova GBU-39 sa sjedištem u Kaliforniji, što ukazuje na više dokaza da su bombe proizvedene u SAD-u.

Zamoljena za komentar o municiji korištenoj u napadu na Rafah na brifingu u utorak, zamjenica sekretar za medije Pentagona Sabrina Singh rekla je novinarima: "Ne znam koja je vrsta municije korištena u tom zračnom napadu. Morao bih vas uputiti na Izraelce da razgovarate o tome".

Prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI), SAD su već dugo najveći dobavljač oružja Izraelu, a ta se podrška nastavila uprkos sve većem političkom pritisku na Bidenovu administraciju zbog ofanzive u Gazi.