Eskalacija sukoba
0

Reuters: Sastaju se predstavnici Irana, Libana, Iraka i Jemena da bi razgovarali o osveti Izraelu

I. Sa.
Najviši iranski zvaničnici sastat će se danas s predstavnicima iranskih regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o potencijalnoj osveti Izraelu nakon ubistva vođe Hamasa u Teheranu.
Ovo je za Reuters potvrdilo pet izvora.

Region se suočava s rizikom proširenja sukoba između Izraela i Irana nakon jučerašnjeg ubistva Ismaila Haniyeha u Teheranu i ubistva višeg komandanta Hezbolaha u utorak u izraelskom napadu na predgrađe libanonske prijestolnice Bejrut.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat. Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti negirao ubistvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izrael ima dugu historiju ubijanja neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, jučer je izdao naredbu Iranu da direktno udari na Izrael kao odmazdu za ubojstvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu.

U Teheranu je jučer postavljen i plakat sa upućenom prijetnjom Izraelu uz poruku na hebrejskom jeziku.

"Očekujte smrtnu kaznu", natpis je koji je uočen na plakatu, a na njega je postavljena i fotografija Ismaila Haniyeha kao i džamija Al-Aqsa u Jerusalemu koja se nalazi u pozadini.