Iz Irana drugačije tvrde
0

Reuters tvrdi da se rusko vojno osoblje obučava u Iranu za upotrebu balističkih raketa Fath-360

F. H.
Foto: Mehrnews
Foto: Mehrnews
Desetine pripadnika ruskog vojnog osoblja obučavaju se u Iranu za korištenje sistema balističkih raketa bliskog dometa Fath-360, dva evropska obavještajna izvora rekla su Reutersu.

Dodali su da očekuju skoru isporuku stotina satelitski navođenog oružja Rusiji za njen rat u Ukrajini.

Vjeruje se da su predstavnici ruskog ministarstva odbrane potpisali ugovor 13. decembra u Teheranu s iranskim dužnosnicima za Fath-360 i još jedan sistem balističkih projektila koji je izgradila Organizacija za zrakoplovnu industriju (AIO) u vlasništvu iranske vlade, pod nazivom Ababil, prema obavještajnim dužnosnicima , koji je tražio anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivim stvarima.

Pozivajući se na više povjerljivih obavještajnih izvora, dužnosnici kažu da je rusko osoblje posjetilo Iran kako bi naučilo kako upravljati sistemom Fath-360, koji lansira projektile s maksimalnim dometom od 120 kilometara i bojevom glavom od 150 kilograma. Jedan od izvora kaže da bi “jedini sljedeći mogući” korak nakon obuke bila stvarna isporuka projektila Rusiji.

Moskva posjeduje niz vlastitih balističkih projektila, ali opskrba Fath-360 mogla bi omogućiti Rusiji da upotrijebi više svog arsenala za mete izvan linije bojišnice, dok koristi iranske bojeve glave za mete bližeg dometa, kaže vojni stručnjak.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost kaže da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u i partneri iz G7 "spremni dati brz i oštar odgovor ako Iran krene naprijed s takvim transferima".

To bi predstavljalo dramatičnu eskalaciju iranske potpore ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Bijela kuća više je puta upozoravala na produbljivanje sigurnosnog partnerstva između Rusije i Irana od početka ruske invazije Ukrajine punog opsega", kazao je glasnogovornik.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim narodima u New Yorku navodi u saopćenju da je Islamska Republika uspostavila dugoročno strateško partnerstvo s Rusijom u raznim područjima, uključujući vojnu saradnju.

"Ipak, s etičkog stajališta, Iran se suzdržava od prijenosa bilo kakvog oružja, uključujući rakete, koje bi se potencijalno moglo koristiti u sukobu s Ukrajinom dok on ne završi", stoji u saopćenju.

Bijela kuća odbija potvrditi da je Iran obučavao rusko vojno osoblje na Fath-360 ili da se pripremao poslati oružje Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine.