Otporna organizacija
23

Reutersovi izvori tvrde da fleksibilna komanda i mreža tunela pomažu Hezbolahu da izdrži izraelski napad

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U tekstu kojeg je objavio Reuters pozivajući se na izvore tvrdi da se i pored žestokih udara koje trpi, fleksibilan lanac komandovanja, mreža tunela i golemi arsenal pomažu Hezbolahu da izdrži izraelske napade.

Informacije su za Reuters kazala tri izvora upoznata s operacijama Hezbolaha.

Izraelski napad na Hezbolah tokom protekle sedmice, uključujući ciljanje viših komandanata i detoniranje mina-zamki dojavljivača i voki-tokija, uzdrmao je moćnu libansku grupu.

Izrael je u petak ubio komandanta koji je utemeljio i vodio elitne snage grupe Radwan, Ibrahima Aqila. A od ponedjeljka, najsmrtonosnijeg dana nasilja u Libanu u desetljećima, ministarstvo zdravstva kaže da je više od 560 ljudi, među njima 50 djece, umrlo u zračnim baražima.

Načelnik štaba izraelske vojske Herzi Halevi rekao je u nedjelju da je Aqilova smrt uzdrmala organizaciju. Izrael kaže da su njegovi napadi također uništili hiljade Hezbolahovih raketa i granata.

Ipak dva izvora upoznata s operacijama Hezbolaha rekla su da je grupa brzo imenovala zamjene za Aqila i druge visoke osobe ubijene u zračnom napadu u petak u južnim predgrađima Beiruta.

Vođa Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je u govoru 1. augusta da grupa brzo popuni praznine kad god vođa bude ubijen.

Četvrti izvor, dužnosnik Hezbolaha, rekao je da je napad na komunikacijske uređaje izbacio 1500 boraca iz stroja zbog povreda, a mnogi su oslijepljeni ili su im ruke raznesene.

Iako je to veliki udarac, on predstavlja djelić Hezbollahove snage, za koju se u petak u izvještaju američkom Kongresu navodi da ima 40.000-50.000 boraca. Nasrallah je rekao da skupina ima 100.000 boraca.

Od oktobra, kada je Hezbolah počeo pucati na Izrael u znak potpore svom savezniku Hamasu u Gazi, prerasporedio je borce na prva područja na jugu, uključujući neke iz Sirije, rekla su tri izvora.

Andreas Krieg, viši predavač na Školi sigurnosnih studija na King's Collegeu u Londonu, rekao je da su operacije Hezbolaha poremećene prošlosedmičnim napadima, ali je umrežena organizacijska struktura grupe pomogla da postane iznimno otporna sila.

"Ovo je najstrašniji neprijatelj s kojim se Izrael ikada suočio na bojnom polju, ne zbog broja i tehnologije, već u smislu otpornosti", naveo je.

Hezbolahovi raketni napadi mogući su jer je komandni lanac nastavio funkcionirati unatoč tome što je skupina pretrpjela kratak nered nakon detonacije dojavljivača i radija, rekao je jedan od izvora, visoki sigurnosni dužnosnik.

Tri izvora su rekla da je sposobnost Hezbollaha da komunicira podržana namjenskom fiksnom telefonskom mrežom, koju je opisao kao ključnu za njegove komunikacije i koja nastavlja raditi - kao i drugim uređajima.

Mnogi od njegovih boraca nosili su starije modele dojavljivača, na primjer, koji nisu bili pogođeni prošlosedmičnim napadom.

Ako se lanac zapovijedanja prekine, borci na prvoj liniji obučavaju se za djelovanje u malim, nezavisnim skupinama koje se sastoje od nekoliko sela u blizini granice, sposobnih za dugotrajnu borbu s izraelskim snagama, dodao je visoki izvor.

To je upravo ono što se dogodilo 2006., tokom posljednjeg rata između Hezbollaha i Izraela, kada su se borci te skupine sedmicama držali u selima na prvoj liniji koja je napao Izrael.

Izrael kaže da je eskalirao napade kako bi degradirao Hezbolahove sposobnosti i učinio sigurnim za desetke tisuća raseljenih Izraelaca da se vrate u svoje domove u blizini libanske granice, iz kojih su pobjegli kada je Hezbolah počeo ispaljivati ​​rakete 8. oktobra.

U ono što su dva izvora rekla da je pokazatelj koliko je dobro skriveno neko od Hezbolahovog oružja, u nedjelju su rakete ispaljene iz područja južnog Libana koja su neposredno prije toga bila meta Izraela, rekla su dva izvora.

Vjeruje se da Hezbolah ima podzemni arsenal i prošli je mjesec objavio snimke na kojima se vidi kako njegovi borci voze kamione s raketnim bacačima kroz tunele. Izvori nisu precizirali jesu li rakete ispaljene u nedjelju lansirane iz podzemlja.

Boaz Shapira, istraživač u Almi, izraelskom think tanku specijaliziranom za Hezbolah, rekao je da Izrael tek treba gađati strateške lokacije kao što su rakete dugog dometa i lokacije za bespilotne letjelice.

"Mislim da ovo nismo ni blizu završetka", rekao je Shapira.

Vjeruje se da je Hezbolahov arsenal kompromitirao oko 150.000 raketa, navodi se u izvještaju američkog Kongresa. Krieg je rekao da su njegove najjače balističke rakete dugog dometa držane ispod zemlje.

Arsenal i tuneli grupe proširili su se od rata 2006., posebno sistemi za precizno navođenje, rekao je vođa Nasrallah. Dužnosnici Hezbollaha rekli su da je skupina koristila mali dio arsenala u borbama tokom prošle godine.

Izraelski dužnosnici rekli su da je Hezbolahova vojna infrastruktura čvrsto povezana sa selima i zajednicama južnog Libana, a municija i lanseri projektila pohranjeni su u kućama diljem tog područja. Izrael već mjesecima napada neka od tih sela kako bi degradirao Hezbolahove sposobnosti. Potvrđeni detalji o mreži tunela i dalje su rijetki.