Snajperi, pucnji i tišina
57

Rizično putovanje u ničiju zemlju: Ukrajinski predsjednik obišao prve linije fronta s Rusijom

S. M.
Foto: CNN
Foto: CNN
Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky posjetio je svoje trupe na području Mariupola u trenutku velike napetosti između vladinih snaga i proruskih separatista. Prenosimo reportažu novinara CNN-a o situaciji na terenu.

Do članaka u gustom crnom mulju, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky kradom se kreće sa svojim trupama kroz rovove i tunela koji čine linije fronta na istoku Ukrajine.

Osjećaj je više sličan ranom 20. vijeku nego modernom sukobu, dok umorni, nervozni vojnici stišću puške, skenirajući područje za kretanje po ničijoj zemlji.

Snajperisti su stalna prijetnja, koje su vjerovatno obučavali Rusi. Više od 20 njihovih drugova ubijeno je već ove godine. Sablasno je tiho s povremenim pucnjevima u daljini koji razbijaju mirnoću, držeći sve na ivici.

Ovo područje u blizini Mariupola predstavlja rizično mjesto za posjetu predsjednika države, ali to ne sprečava Zelenskog koji je i CNN-u odobrio pristup svom putovanju do prvih linija.

"Ako posjetim samo vojnu bazu, momci sa fronta čut će za to i pomislit će da sam ih zaboravio", rekao je Zelensky, te dodao da moraju znati da imaju političku podršku.

Zelensky, obučen u maskirnu jaknu i sa šljemom, mora sa svojim predsjedničkim osiguranjem pretrčati otvoreni teren kako bi došao do zaklona.

Dok su se ruske trupe gomilale na njihovoj strani granice s Ukrajinom, SAD i njihovi saveznici u NATO-u dali su političku i vojnu podršku Ukrajini.

Velika borba, između vladinih snaga i separatista koji uživaju rusku podršku, koja je odnijela hiljade života od 2014. godine, ustupila je mjesto statusu quo. Nakon aneksije Krima od Rusije 2014. godine, izbile su borbe u susjednom regionu Donbasa, drugom dijelu ruskog govornog područja Ukrajine, s pobunjenicima koji zahtijevaju nezavisnost od Kijeva.

Usljed rastućih tenzija s Sjedinjenim Državama i njihovim zapadnim saveznicima, ruske snage su ponovo uočene u prelasku granice, što izaziva zabrinutost da bi rat mogao biti nastavljen.

Zvanična Moskva tvrdi da su pokreti trupa unutar Rusije i da je to dio planirane vojne vježbe i ne predstavlja prijetnju. Ali na prvim linijama fronta, ukrajinski predsjednik rekao je da je ruska invazija realna mogućnost za koju se njegova zemlja sprema.

"Naravno, znamo, od 2014. da to može biti svaki dan", rekao je, te dodao da je protivnik spreman, "ali i mi smo spremni i zato što smo na svojoj zemlji i svojoj teritoriji", rekao je Zelensky.

General-potpukovnik Ruslan Khomchak, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da se oko 50.000 ruskih vojnika sada okupilo preko ruske granice i na Krimu. Uz to, u područjima Ukrajine pod kontrolom pobunjenika ima najmanje 35.000 separatista koje podržava Rusija, on tvrdi.

Čak i prije trenutnog nagomilavanja broja trupa pod zapovjedništvom Moskve na ukrajinskom pragu, Zelensky je pozvao SAD da mu prodaju oružje, poput protutenkovskih raketa Javelin. To oružje je sada isporučeno.

Vojni helikopteri, zaglušujući MI-8, prvi put razvijen tokom sovjetske ere, lete brzo i nisko iznad sela kako bi izbjegli vatru sa zemlje. Svakih nekoliko minuta uzdižu se prema gore da zaobiđu stabla ili električne stubove, a zatim se opet spuštaju natrag u podnožje tla.

Unutar ostarjelog predsjedničkog helikoptera, Zelenski govori da su SAD dobar prijatelj Ukrajine, ali da predsjednik Biden "mora učiniti više" kako bi odvratio Rusiju i pomogao da se ovaj sukob završi.

Više oružja, više novca za borbu i, što je najvažnije, veća podrška pridruživanju NATO-u, zapadnom vojnom savezu gdje napad na jednu članicu obvezuje sve da odgovore, objasnio je.

"Ako oni vide Ukrajinu u NATO-u, moraju to direktno reći i to učiniti. Ne riječima", rekao je Zelensky.

Ali šanse za to male su, usred zabrinutosti da bi približavanje Ukrajine članstvu u NATO-u izazvalo Moskvu, možda potaknuvši širi sukob. "Možda ste u pravu", odgovara Zelenski i dodaje: "Ali šta se sada događa? Šta mi ovdje radimo? Šta rade naši ljudi ovdje? Oni se bore."

Sa ili bez NATO-a, ovo je stvarnost njegove zemlje. Ukrajina je u ratu.